ЮАР продава 1 милион ваксини „AstraZeneca“

3852
ЮАР продава  1 милион ваксини „AstraZeneca“
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите на Южноафриканската република (ЮАР) са продали партида от 1 милион дози ваксина "AstraZeneca", която според тях е неефективна срещу новия вариант на коронавируса 501Y.V2, който се разпространява в страната от миналия декември , наречен „южноафрикански“, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на министъра на здравеопазването на Южна Африка Звелини Мкизе, предаде БГНЕС.

"Всички преговори за продажбата са завършени", се казва в изявлението, публикувано от Министерството на здравеопазването. "Потвърждаваме, че партидата е преминала всички необходими проверки и е получила лицензи от съответните държави". В резултат дозите от тази партида ще достигнат 14 страни от Африканския съюз. Министерството на здравеопазването обаче не споменава конкретни държави в декларацията си.

Ваксината на "АстраЗенека" не съдържа свинско, става за мюсюлмани

Освен проблемите дали е безвредна, ваксината на „Астра Зенека“ трябва да доказва, че не съдържа съставки от свинско месо, к...

Първата партида ваксина срещу коронавирус в Южна Африка - 1 милион дози "AstraZeneca" пристигна в страната от Индия на 1 февруари. Очакваше се, че на 10 февруари в Южна Африка ще започне масова ваксинация на населението. Южноафриканският министър на здравеопазването Звелини Мкизе обаче обяви на 7 февруари, че властите са спрели подготовката за ваксиниране на населението с тази ваксина поради ниската ѝ ефективност срещу преобладаващия щам на коронавирус 501Y.V2 в страната. В резултат на това, правителството спешно поръча ваксина от фармацевтичната група "Johnson&Johnson", която според тях е по-ефективна срещу варианта, макар че технологията на производството ѝ е същата - векторна ваксина.

Масовата ваксинация срещу коронавирус започна в Южна Африка на 17 февруари със здравни служители. Първата партида ваксина "Johnson&Johnson" в размер на 80 хиляди е доставена в страната предния ден. През първия ден на ваксинацията е ваксиниран и президента Сирил Рамафоса.

Южноафриканското правителство обяви, че целта му е да ваксинира 67%, или 40 милиона жители на страната до края на тази година, за да постигне колективен имунитет срещу коронавирус в страната. Към днешна дата републиката има най-голям брой заразени с коронавирус сред всички африкански държави - 1 533 961. От тях 51 724 души са починали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com