В Южен Судан плащат на военните с жени

3477
В Южен Судан плащат на военните с жени
Снимка: Getty Images

Вместо заплащане, на проправителствените войски в Южен Судан е предлагано да изнасилват жени, като сексуалното насилие е използвано като "инструмент на терора". Това се казва в нов доклад на ООН, цитиран от британския вестник The Independent.

Повече от 1300 сексуални посегателства срещу жени са регистрирани за петмесечен период само в един от общо десетте щата на африканската държава. В тях са замесени всички групи, воюващи в кървавия граждански конфликт в страната.

ООН: Престъпленията в Южен Судан могат да се определят като престъплуния срещу човечеството

Престъпленията, извършени в Южен Судан и от двете страни в конфликта, могат да бъдат определени като престъпления срещу човечеството, с...

"Достоверни източници сочат, че групи, свързани с правителството, са оставяни да изнасилват жени вместо да получават надници, но опозиционни сили и престъпни банди също са на лов за жени и момичета", разясниха от Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Докладът на международната организация съдържа също така и данни за цивилни, които са оказвали съдействие на опозиционните групи за изключително жестоко избиване на хора, включително деца и хора с увреждания, които са бесени, задушавани или изгаряни живи.

Жени, които са станали жертви на посегателство от страна на военнослужещи, разказват, че са били нападани след напускането на защитени лагери на ООН, за да търсят храна. Някои от тях са били отвличани във военни казарми като сексуални робини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com