Въоръжени командоси са отвели от затвора бившия диктатор на Гвинея

2297
Въоръжени командоси са отвели от затвора бившия диктатор на Гвинея
Снимка: iStock

Бившият гвинейски диктатор Муса Дадис Камара е бил отведен от затвора в събота от тежко въоръжени командоси по време на операция, която е предизвикала силна стрелба в столицата Конакри, казват адвокати и съдебен източник. Най-малко двама други бивши служители, които в момента са съдени заедно с Дадис Камара за клането през 2009 г. по време на неговото президентство, също са били отведени от централния затвор, казаха те. Не е ясно дали Дадис Камара е избягал по собствена воля.

По-късно вечерта стана ясно, че бившият гвинейски диктатор Муса Дадис Камара е бил заловен отново от армията и е бил върнат в затвора, съобщи неговият адвокат в събота. "Капитан Муса Дадис Камара беше открит жив и здрав и върнат в затвора", каза говорител на армията пред АФП, без да уточнява обстоятелствата на залавянето.

Какво по-точно се е случило?

Група маскирани и тежко въоръжени войници са пристигнали в затвора около 4:00 сутринта и са влезли насила, казва съдебен източник, пожелал анонимност, цитиран от БГНЕС. Те са обявили, че "са дошли да освободят капитан Дадис Камара", казва източникът. Вътре групата се насочила към килията на бившия лидер, като явно са знаели местоположението ѝ, и са отвели него и други задържани на неизвестно място. "Главният прокурор ми потвърди, че клиентът ми е бил изведен от затвора от тежко въоръжени мъже", казва за АФП адвокатът Джокамей Хаба, което допуска възможността той да е бил отведен против волята му. "Продължавам да мисля, че е бил отвлечен. Той има доверие в правосъдието на своята страна, поради което никога не би се опитал да избяга", добавя адвокатът, имайки предвид процеса срещу Камара, който се води в момента. Адвокатът казва, че животът на клиента му е "в опасност".

Още: "Крокодил", "човекоядец" и метежник - приятелите на Путин в Африка (СНИМКИ)

Снимка: iStock

След отвеждането на диктатора

Преди зазоряване в Калум се е чувала стрелба. Това е централен квартал, разположен на полуостров, където се намират президентството и няколко висши правителствени и административни служби, както и военният щаб и главният затвор. "В Калум има стрелба както от автоматични, така и от бойни оръжия", казва свидетел от района, пожелал анонимност. "Центърът на града е отцепен от зори, не можем нито да влезем, нито да излезем", допълва магазинер, също пожелал анонимност. "Исках да отида в пристанищната зона, където работя, но бях възпрепятстван да напусна (Калум), където са разположени бронирани превозни средства".

Още: Седем души загинаха при протестни сблъсъци в Гвинея

Източник от летището казва, че нито един полет не е излетял от международното летище на Конакри в събота сутринта, тъй като персоналът на въздушното движение не може да стигне до летището от Калум, където често прекарва нощта.

Гвинея, западноафриканска страна с около 14 милиона души, претърпя преврат през септември 2021 г., когато полковник Мамади Думбуя нахлу в президентския дворец с войници и свали със сила цивилния президент Алфа Конде. Оттогава страната се ръководи от хунтата. Няколко гвинейски новинарски сайта бързо съобщиха, че събитията в събота не са пореден преврат, а че тежко въоръжени командоси са нападнали централния затвор. Гвинейските медии съобщиха, че Дадис Камара е избягал заедно с още две лица.

Снимка: iStock

Още: Почина Мануел Нориега - бившият диктатор на Панама

"Компас" на справедливостта

Дадис Камара е задържан, откакто е изправен пред съда през септември 2022 г. Той и около 10 други бивши военни и правителствени служители са обвинени за клане през 2009 г., извършено от силите за сигурност, лоялни на тогавашния лидер на хунтата. Убийството на 156 души и изнасилването на най-малко 109 жени започна на политически митинг на стадион в Конакри на 28 септември 2009 г. и продължи през следващите дни, според разследване, възложено от ООН. Камара, който сам дойде на власт с преврат през декември 2008 г., и неговите съподсъдими са обвинени в убийства, сексуално насилие, изтезания, отвличания и опити за отвличания. Заплашват ги доживотен затвор, ако бъдат осъдени.

Процесът е безпрецедентен в страна, управлявана с десетилетия от авторитарни режими, където хората са свикнали с безнаказаността на практически недосегаемите сили за сигурност, според международната комисия за разследване на клането. Той започна през септември миналата година по настояване на новия силен човек, полковник Думбуя. След своя преврат той обеща да възстанови държавността и да направи правосъдието свой "компас". След преврата от 2021 г. Думбуя беше встъпил в длъжност президент и под международен натиск се ангажира да предаде властта на избрани цивилни лица в рамките на две години от януари 2023 г. Но оттогава група от опозиционни партии и организации осъждаха неизпълнените ангажименти и авторитарното движение на хунтата на Думбуя, наричайки я "възникваща диктатура".

Още: Кoи диктатори са убили най-много хора?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com