Американски военен се самозапали в подкрепа на Палестина (ВИДЕО, 18+)

2164
Американски военен се самозапали в подкрепа на Палестина (ВИДЕО, 18+)
Снимка: iStock

Властите в САЩ съобщиха, че един мъж е в критично състояние, след като се е самозапалил пред израелското посолство във Вашингтон.

Вашингтонската полиция съобщи, че се е отзовала на инцидент на International Drive около 13:00 ч. местно време, за да окаже съдействие на Сикрет сървис. От пожарната и спешната помощ съобщиха, че мъжът е получил сериозни наранявания от изгаряния.

"Възрастен мъж е транспортиран от пожарната и EMS [спешна медицинска помощ] на Вашингтон до местна болница, където остава в критично състояние", заявиха от полицейското управление в Twitter/X.

Има публикувано в интернет видео, на което се вижда мъж в униформа, който крещи "Свобода за Палестина", докато гори, и също така се идентифицира като действащ член на Военновъздушните сили на САЩ, съобщава "Вашингтон пост".

От полицията съобщиха, че на мястото на инцидента е била повикана и група за обезвреждане на взривни вещества във връзка с подозрителен автомобил, който може да е свързан с лицето. По-късно тя съобщи, че в него не са открити опасни материали. Израелското посолство заяви, че никой от служителите му не е пострадал, пише БГНЕС.

Самозапалилият се мъж е бил отведен в болница в района, след като огънят бил угасен от служители на американската Сикрет сървис, съобщи пожарната служба и службата за спешна помощ на Вашингтон. Състоянието му остава критично, според говорител на вашингтонската полиция.

Говорител на Военновъздушните сили на САЩ потвърди, че в инцидента е участвал военнослужещ на активна служба.

Защо?

"Повече няма да бъда съучастник в геноцид", каза мъжът, облечен във военна униформа, във видео, което излъчи на живо в интернет. След това се е залял с прозрачна течност и се е подпалил, крещейки "Свободна Палестина", информира БТА (ВИДЕО, 18+).

Посолството на Израел е обект на непрекъснати протести срещу войната в Газа. Протестите започнаха след 7 октомври, когато палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа, уби 1 200 израелци и взе 253 заложници при нападение на територията на еврейската държава. Оттогава насам израелските сили водят военна кампания срещу крайбрежния анклав, като опустошиха голяма част от него. Според палестинските здравни служби, които обаче са под контрола на "Хамас", са загинали близо 30 000 души, припомня Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи, че евентуално споразумение за примирие с "Хамас" ще отложи "донякъде" планираната офанзива срещу град Рафах, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че тази седмица ще свика кабинета, за да одобри оперативните планове, които включват евакуация на цивилни в други части на Газа.

ОЩЕ: Бомбени заплахи срещу посолствата на САЩ, Израел и Египет в Атина 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com