Арбитражният съд ще е голямата спънка за Малмстрьом по ТПТИ

4675
Арбитражният съд ще е голямата спънка за Малмстрьом по ТПТИ
Снимка: Европейска комисия

След месеци на говорене за „компромис“, който да засили оказалата се в застой търговска сделка между ЕС и САЩ и да успокои критиците в ляво, европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом е изправена пред трудната задача да убеди партньорите от Вашингтон, пише Politico.eu.

През септември миналата година Малмстрьом предприе амбициозната стъпка с цел да реформира най-спорния въпрос по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), а именно арбитражната система, която ще позволи на инвеститорите да съдят правителствата заради законодателство, което не ги устройва. Тогава Сесилия Малмстрьом предложи създаването на арбитражен съд от 15 независими съдии и прозрачни процедури, а стъпката й потуши голяма част от критиките. Точно възможността за въвеждането на механизъм за разрешаване на спорове инвеститор-държава (Investor-state dispute settlement, ISDS) стана "горещият картоф" за ТПТИ и забави разглеждането на сделката в Европейския парламент.

ЕК: В ТПТИ правителствата ще имат регулаторни права в сферата на труда и околната среда

Във връзка с устойчивото развитие в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) Европейската комисия (ЕК) потвържд...

Сега обаче е на лице друга спънка – САЩ не са одобрили плана на Малмстрьом.

„Неуместно е да се мисли, че Съединените щати просто ще приемат това, което Европа е измислила“, каза Шон Хедър, висш мениджър в Американската търговска камара. Той добави, че преговори предстоят и занапред.

Изчислява се, че ТПТИ може да донесе допълнителни 119 млрд. евро годишно в европейската икономика. Същевременно се очаква САЩ да спечели 95 млрд. долара на година, според скорошно изследване на Американската търговска камара.

САЩ и ЕС започват 12-ия кръг от преговорите по споразумението след две седмици, а предложението на Малмстрьом ще бъде за първи път поставено на масата.

През октомври миналата година Майкъл Фроман, представляващ американската агенция по търговията, прие хладно поправката на еврокомисаря за постоянния арбитражен съд от 15 независими и 6 апелативни съдии, назначавани от САЩ, ЕС и трета страна. Той основно постави под въпрос нуждата от съществуването на апелативен трибунал. „Имало е много малко дела срещу САЩ и до днес правителството никога не е загубило“, заяви Фроман в интервю за Reuters. “За мен не е очевидно защо ще искаш да дадеш на компаниите втора хапка от ябълката“, смята той.

Малмстрьом казва нещо много плашещо във връзка с ТПТИ

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом е коментирала пред журналист от британския вестник Independent, че м...

Американският бизнес очаква основата на преговорите с ЕС да бъде модела за разрешаване на спорове, използван в скорошното и вече сключено Транстихоокеанско партньорство (ТТП) между САЩ и 20 други държави, по думите на Шон Хедър. Същевременно публично допитване до европейските граждани, инициирано от Европейската комисия през 2014 г., показва, че голямата част от мнозинството от европейците са критични към арбитражната система.

Защитниците на предложението на Малмстрьом относно уреждането на спорове смятат, че американската система разчита на тайни, недемократични съдилища, където компаниите имат връзка с номинирането на съдиите. В алтернативата на еврокомисаря, съдиите са номинирани от държавите, а не от инвеститорите, а решенията могат да бъдат обжалвани.

BusinessEurope, най-голямото бизнес лоби на Стария континент, критикува поправката на Малмстрьом, казвайки, че е твърде трудно да започнеш дело срещу държава. „Ако само държавите избират, не инвеститорите, това се увеличава рискът те (съдиите, бел.ред) да не бъдат неутрални“, смята Никос Лавранос, генерален секретар на Европейската федерация по инвестиционно право и арбитраж. „Истинският въпрос е: Ще бъде ли честен съд“, каза той.

Възможност за компромис

„Мислим, че нашето предложение цели правилния баланс между нуждата да се защитят инвеститорите и гарантират принципите на прозрачност и отчетност и същевременно да се съхрани правото да се регулира (законово, бел.ред.)“, заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Розарио. „Очакваме конструктивно решение (със САЩ, бел. ред.)“, добави той.

3,3 млн. подписа против ТПТИ прие председателят на ЕП Мартин Шулц

Списъци с почти 3,3 милиона подписа срещу планираното  Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бяха преда...

Относно прозрачността на съда, Вашингтон може да е съгласен с предложението на ЕК, по думите на Марк Бунгенберг, професор по право в Университета на Саарланд, който изучава държавните арбитражи. В наскоро договореното ТТП се прие да се публикуват решенията и документите по процеса по уреждането на инвеститорските спорове. Решението е доста близо до това, което ЕС е договорила по търговските споразумения с Канада и Сингапур, обясни Бунгенберг.

Спорно обаче би било предложението вместо съда да се събира при определен случай, то да е постоянен международен съд – една от ключовите поправки на Малмстрьом. По думите на Хенрик Боржоа, отговарящ за ТПТИ в Американската търговска камара, Вашингтон няма да иска да отстъпи по тази точка, защото правителството знае, че може да се окаже трудно подобна поправка да мине през американския Конгрес. А той в крайна сметка трябва да одобри сделката. Затрудняващо още повече позицията на Малмстрьом в преговорите, е становището на германската федерация на съдиите, според което такъв арбитражен съд най-вероятно ще наруши европейското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа