Байдън: Климатичната криза поставя на карта живота на планетата

1078
Байдън: Климатичната криза поставя на карта живота на планетата
Снимка: Getty images

Животът на планетата е заложен на карта в кризата с климата. Това заяви днес американският президент Джо Байдън на конференцията COP27 и увери, че Съединените щати са на път да намалят въглеродните емисии.

"Климатичната криза е свързана със сигурността на човечеството, с икономическата сигурност, екологичната сигурност, националната сигурност и самия живот на планетата", каза той пред аудиторията на конференцията в Египет, цитиран от БГНЕС.

Климатичната конференция COP27: Засега без големи споразумения, но с нови инициативи

Без големи правно обвързващи споразумения, но с амбициозни инициативи започна важната Конференция на ООН за изменението на климата COP2...

Байдън заяви, че Съединените щати са "на път" да изпълнят ангажимента си за намаляване на емисиите с 50-52% под нивата от 2005 г. до 2030 г. "Съединените щати ще изпълнят целите си за емисиите", каза той, като изложи основните законодателни актове, приети по време на неговото управление като президент, включително най-големите досега държавни инвестиции на САЩ в чиста енергия.

Байдън, който прекара само няколко часа в курорта Шарм ел-Шейх, преди да отпътува за срещите на върха на АСЕАН и Г-20 в Азия, призова другите държави да направят повече за намаляване на въглеродните емисии с надеждата да се овладее глобалното затопляне.

"Всяка държава трябва да се активизира. На тази среща трябва да подновим и повишим амбициите си в областта на климата", каза той в речта си, която продължи около 22 минути и беше прекъсната за кратко от неидентифицирани хора в тълпата, които издаваха викове.

"Това е дълг и отговорност на глобалното лидерство. Държавите, които са в състояние да помогнат, трябва да подкрепят развиващите се страни, за да могат те да вземат решителни мерки за климата - да улеснят енергийния си преход, да изградят път към просперитет, съвместим с нашия климатичен императив."

Анджей Дуда: Енергийната сигурност е приоритет заедно с целите в областта на климата

Полският президент заяви пред репортери в кулоарите на срещата на върха за климата КОП27 в Шарм ел Шейх в Египет, че енергийната сигурн...

Като отправи остра критика към сътресенията, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, Байдън заяви, че конфликтът е дал нов тласък на продължаващия стремеж за замяна на петрола и газа с възобновяеми източници. Като основен износител на енергия, Москва от години има силен икономически контрол върху енергийно бедната Западна Европа. "Войната на Русия само засилва неотложността на необходимостта светът да се откаже от зависимостта си от изкопаемите горива", каза Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Буквално: Демокрацията пречи на Тръмп да бие Байдън

САЩ може да прехвърлят ракети ATACMS на Украйна следващата седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка