Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Ако се питате дали САЩ ще продължи да подкрепя Украйна, ето отговорът

29 ноември 2023, 16:20 часа • 3249 прочитания

Вашингтон и неговите съюзници остават непоколебими в подкрепата си за Украйна, въпреки съмненията за безизходица на фронта. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Брюксел.

"Някои се питат дали Съединените щати и другите съюзници от НАТО в действителност продължават да подкрепят Украйна, докато навлизаме във втората зима на бруталността на Путин", каза той, цитиран от АФП. "Но отговорът днес тук, в НАТО, е ясен и непоколебим. Ние трябва и ще продължим да подкрепяме Украйна", добави той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба потвърди, че държавата няма да отстъпи в борбата си срещу Русия, въпреки съмненията относно подкрепата на САЩ и минималния напредък на фронтовата линия.

ОЩЕ: Кулеба: Европа не може да се защитава без Украйна, защото имаме най-силната европейска армия 

След срещата на НАТО, фокусирана върху Украйна, Блинкен коментира и войната между Израел и "Хамас". Той сподели, че при предстоящото си посещение в Израел ще работи за удължаване на паузата в боевете.

"Гледайки към следващите няколко дни, ще се съсредоточим върху това да направим всичко възможно, за да удължим паузата, така че да продължим да извеждаме повече заложници и да предоставяме повече хуманитарна помощ."

Блинкен ще направи третото си посещение в Близкия изток от началото на бойните действия, за да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Тел Авив и с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала.

ОЩЕ: "Хамас" към посредниците: Готови сме да удължим примирието с още 4 дни

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес