Блинкен: Китайската заплаха е по-голяма от руската в дългосрочен план

2296
Блинкен: Китайската заплаха е по-голяма от руската в дългосрочен план
Снимка: Getty Images

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има за цел да включи международния блок, противопоставящ се на руското нашествие в Украйна, в по-широка коалиция за противопоставяне на това, което Вашингтон смята за по-сериозната и дългосрочна заплаха за международния ред, идваща от Китай. Това заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от Асошиейтед прес.

В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай Блинкен изложи трите основни опори на американския подход към надпреварата с Китай, от която зависи икономическият и военен баланс през 21-и век, предаде БТА.

Блинкен: Пренасочихме втечнения си газ към Европа, ще правим това до края на годината

Съединените щати вече са пренасочили значителни обеми от своя втечнен природен газ към Европа и се ангажират да продължат тези доставки...

САЩ смятат водената от Русия война в Украйна за най-непосредствената заплаха за международната стабилност, каза Блинкен. В същото време той подчерта, че според администрацията на Байдън Китай представлява по-голяма дългосрочна заплаха.

САЩ: Разговор между Блинкен и Лавров няма да е ефективен сега

"Въпреки че войната на Путин продължава, ще останем фокусирани върху най-сериозната дългосрочна заплаха за международния ред и това е заплахата от Китайската народна република", заяви държавният секретар на САЩ. Блинкен се аргументира, че "Китай е единствената страна, която има както намерението да промени международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическа, военна и технологична сила да го направи". "Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които помогнаха за толкова много от напредъка на света през последните 75 години", добави той.

Блинкен изложи принципи, от които ще се води американската администрация, за да управлява своите ресурси и да насочва приятелите и съюзниците си, за да се противопоставят на засилващата се настъпателност на Китай по света. Съединените щати не се опитват да променят политическата система на Китай, а само да му предложат алтернатива, изтъкна той. Държавният секретар на САЩ обаче призна, че Вашингтон има ограничени възможности да повлияе пряко на намеренията и амбициите на Пекин. Вместо това Съединените щати ще се фокусират върху променянето на стратегическата среда, заобикаляща Китай.

Вътрешнополитическият спор в САЩ за Украйна прилича доста на този в България

Сенаторът-републиканец от Кентъки Ранд Пол си спретна впечатляващ дебат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен относно сегашната по...

Блинкен заяви още, че глобалният отговор на руското нашествие в Украйна може да послужи за модел за справяне с усилията на Китай да създаде на нов и непредвидим световен ред вместо правилата и институциите, управляващи отношенията между страните от края на Втората световна война. Пекин се е облагодетелствал от световния ред, но сега се опитва да го подкопае, "вместо да използва силата си, за да подкрепи законите, споразуменията, принципите и институциите, които позволиха неговия успех, за да може и други страни да се облагодетелстват от тях", подчерта първият дипломат на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка