Блокиращият американската помощ за Украйна Майк Джонсън може да изхвърчи от поста си*

4147
Блокиращият американската помощ за Украйна Майк Джонсън може да изхвърчи от поста си*
Снимка: Getty Images

Републиканецът Марджъри Тейлър Грийн, която е член на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ, иска отстраняване от длъжност на председателя на парламента Майк Джонсън - неѝн съпартиец.

Джонсън отстъпил пред Байдън

Причината - одобрението му на двупартийната сделка за бюджетните разходи на САЩ. Същият процедурен ход доведе до свалянето на бившия председател на долната камара - републиканеца Кевин Маккарти - през октомври.

Марджъри Тейлър Грийн обяви подаване на молба за отстраняване на Джонсън от поста, докато Камарата на представителите гласуваше за приемането на законопроекта за разходите, за да предотврати частичното спиране на работата на правителството този уикенд. Не стана ясно веднага дали предложението ѝ ще се гледа още днес с приоритет, съобщиха The Hill и CNN. * Буквално след излизането на информацията, Грийн каза пред репортери, че още не е подала молбата, но ще я подаде. Малко след това стана ясно, че Грийн е подала молбата.

Конгресмен републиканец ще финтира Майк Джонсън за милиардите за Украйна

Появявайки се в подкаста на Стив Банън ("стратегът" на Тръмп) по-рано в петък сутринта, Грийн обвини Джонсън, че е отстъпил твърде много на президента Джо Байдън и демократите в хода на преговорите за финансиране на правителството. Тя намекна, че сериозно обмисля възможността да подаде молба за освобождаване на председателското място.

Снимка: Марджъри Тейлър Грийн, Getty Images

Камарата на представителите одобри пакет за финансиране на правителството на стойност 1,2 трилиона долара - с 286 гласа "за" и 134 "против". Той обединява последните шест законопроекта за бюджетните кредити за фискалната 2024 година. 886 млн. долара са за военни цели - т.е. военният бюджет, като са предвидени пари за увеличение на заплатите на американските военни, пише Reuters. Джонсън, протеже на бившия президент Доналд Тръмп, одобри пакета по-рано през седмицата след маратонски кръг от преговори между лидерите на Конгреса в САЩ и Белия дом.

Сега обаче пакетът трябва да мине през Сената - ако не стане до няколко часа, на 23 март, събота, изтича срокът за финансиране за някои звена на американското правителство. Това означава, че повечето американски гранични патрули и имиграционните агенти ще продължат да работят. Но местните власти може да не получат нови федерални пари за подслон на мигранти, военните също ще останат без заплати до приемане на бюджет.

Още: Надежда: Майк Джонсън обеща помощен пакет за Украйна, но различен от приетия в Сената

"Най-лошият сценарий за републиканците"

Джонсън заяви, че в пакета има редица победи за консерваторите, като същевременно призна, че републиканците не са успели да осигурят всичко, което са искали. Този аргумент не се хареса на консерваторите в Камарата на представителите, които обвиняват председателя на парламента, че е показал твърде малко за собствената си партия.

"Това е най-лошият възможен сценарий за републиканците и сигнализира на цялата страна, че републиканците не контролират Камарата на представителите, а демократите. И че вместо Майк Джонсън и републиканците да контролират председателя на парламента, контролът е на Чък Шумър", каза Грийн. Чък Шумър е лидер на мнозинството на демократите в Сената - горната камара.

Още: Шикалкавене: Пак нов курс за помощта за Украйна в долната камара на Конгреса

Не е ясно дали Грийн ще намери достатъчно подкрепа, за да отстрани Джонсън от власт чрез предложение за освобождаване. Това е така, защото редица демократи, които гласуваха единодушно в подкрепа на отстраняването на Маккарти миналата година, заявяват, че биха помогнали за спасяването на Джонсън, ако той продължи да сключва двупартийни сделки с Байдън по въпроси като финансирането на правителството и помощта за Украйна.

Припомняме, че Майк Джонсън отказва да разгледа приетия от Сената пакет за чуждестранна помощ, който включва над 60 милиарда долара за Украйна. Все пак републиканецът обещава да не бави повече гласуването по пакета: Майк Джонсън с уверение за Киев: Няма да забавим помощта за съюзниците на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com