Болница спира инвитро процедурите: Замразените ембриони са деца, реши Върховният съд в Алабама

38758
Болница спира инвитро процедурите: Замразените ембриони са деца, реши Върховният съд в Алабама
Снимка: iStock

Върховният съд на Алабама реши, че замразените ембриони се считат за деца и че човек може да бъде държан под отговорност за случайното им унищожаване, предава BBC. Това отвори нов фронт в битката на САЩ за репродуктивната медицина.

Най-голямата болница в южния американски щат Алабама паузира услугите си за инвитро оплождане (IVF) след решението поради опасения, че то може да ги изложи под наказателна отговорност. Здравната система на Университета на Алабама в Бирмингам заяви, че ще продължи да извлича яйцеклетки от женските яйчници, но ще спре следващата стъпка в процеса на IVF, при който яйцеклетките се оплождат със сперматозоиди, преди да бъдат имплантирани в матката.

Медицински експерти и групи за репродуктивно застъпничество предупредиха, че решението може да има отрицателни последици за лечението на безплодие в Алабама и извън щата. Консервативните групи приветстваха решението с аргумента, че дори и най-малкият ембрион заслужава правна защита.

Още: Инсулт уби най-възрастната родилка у нас, 13-годишната й дъщеря остана сираче

Снимка: iStock

Как се стигна до делото?

Случаят произтича от неправомерно дело за смърт, заведено от три двойки, чиито ембриони са били изгубени в клиника за плодовитост през 2020г. Един пациент мотаейки се до мястото, където се съхраняват ембрионите, ги пипа случайно и ги изпуска. В резултат на това ембрионите са унищожени.

Още: Българин в екипа, извършил първата трансплантация на матка в Англия

Двойките се опитват да съдят Центъра за репродуктивна медицина и Асоциацията на мобилните лазарети съгласно Закона за неправомерна смърт на непълнолетно лице. Този закон обхваща плода, но не обхваща изрично ембрионите в резултат на инвитро. По-долна инстанция е постановила, че ембрионите не отговарят на изискванията за личност или дете и че дело за неправомерна смърт не може да продължи. Но в своето решение Върховният съд на Алабама застана на страната на двойките и постанови, че замразените ембриони се считат за „деца“.

Какви са последиците за пациентите?

Решението не забранява или ограничава инвитро процедурите, но може да предизвика объркване дали някои аспекти на инвитро процедурата са законни според закона на Алабама, казват експерти. Ако един ембрион се счита за човек, това може да повдигне въпроси за това как клиниките имат право да го използват и съхраняват. Неяснотата по отношение на закона може да обхване и самите пациенти, които може да се притесняват дали процедурата остава достъпна или законна.

Медицинската асоциация на щата Алабама казва в изявление: „Значението на това решение засяга всички алабамци и вероятно ще доведе до по-малко бебета – деца, внуци, племенници и братовчеди, тъй като възможностите за плодовитост стават ограничени за тези, които искат да имат семейство."

Още: Непорочното зачатие при хората - мит или истина: учени казаха възможно ли е

Снимка: iStock

Връзката с дебата за абортите в САЩ

Когато Върховният съд на САЩ отмени общонационалното право на аборт през 2022г., това отвори вратата за държавите да направят свои собствени закони по въпроса. Алабама вече има пълна забрана на абортите във всички етапи на бременността.

Алиансът за защита на свободата, консервативна християнска юридическа група, описа решението в Алабама като "огромна победа за живота". „Независимо от обстоятелствата, целият човешки живот е ценен от момента на зачеването“, каза говорителят Денис Бърк в изявление за BBC. „Благодарни сме, че съдът правилно установи, че законът на Алабама признава тази основна истина.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка