Четвърт трилион долара: Щети, причинени от бедствия през 2023 г. (СНИМКИ)

42483
Четвърт трилион долара: Щети, причинени от бедствия през 2023 г. (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Земетресенията в Турция и Сирия, бурите в Съединените щати и други природни бедствия причиниха приблизително общи загуби за около 250 млрд. долара през 2023 г., като едва по-малко от половината бяха покрити от застраховки (около 95 млрд. долара), което е по-малко от предходната година, но все още е над дългосрочната средна стойност, обяви във вторник голямата застрахователна и презастрахователна компания Munich Re, цитирана от Ройтерс, Блумбърг и БНР.

Снимка Getty Images

Колко са покрили застраховките

Общият размер на загубите от природни катастрофи, покрити от застраховки, е по-малък от 125-те млрд. долара, регистрирани през 2022 г., и също така е по-нисък от прогнозата за 100 млрд. долара, която беше публикуван през миналия месец от конкурента в застрахователния бизнес Swiss Re, отбелязва информационната агенция.

Още: За пет години: Над 43 млн. деца за разселени по света заради климатичните промени

Но данните на най-големия презастраховател в света - Munich Re за 2023 г. са над средното новото на застрахователни загуби от 90 млрд. долара за последните 10 години и доста над средното ниво о 57 млрд. долара за тридесетгодишен период.

Снимка Getty Images

Най-разрушителните бедствия

Най-разрушителните природния събития през миналата година бяха земетресенията в Турция и Сирия, които причиниха 58 000 смъртни случая, общи загуби за 50 млрд. долара и загуби за 5,5 млрд. долара, покрити от застраховки.

Според Munich Re обаче, това, което се откроява през 2023 г., не са отделни големи събития, а многобройните тежки регионални бури в Съединените щати и Европа, които се увеличават в резултат на изменението на климата.

Снимка Getty Images

Още: Три страни получават милиони от ЕС заради природни бедствия, България не е сред тях

По-силен "фонов шум"

"Т. нар. "фонов шум" стана по-силен. Събитията, свързани със загуби, които преди бяха разглеждани като вторични и признати като по-малко значими "странични рискове", се превърнаха в основен двигател на загубите", посочи пред Ройтерс Ернст Раух, главен учен по климата в Munich Re.

През 2023 г. застрахованите загуби от силни гръмотевични бури — характеризиращи се с внезапни силни дъждове, висока скорост на вятъра, както и градушки и внезапни наводнения — достигнаха 50 млрд. долара в САЩ и 8 млрд. долара в Европа, като и двете суми представляват рекорди, смятат от Munich Re.

Снимка Actualno.com

Какво причиниха градушките

Още: Щетите от природни катастрофи са за стотици милиарди само за половин година

В Европа градушка с размери до 19 сантиметра в диаметър доведе до милиарди долари загуби в Северна Италия и редица други региони през юли и август 2023 г. В САЩ някои от най-големите загуби, свързани с буря, бяха в Средния запад през март и в Тексас през юни.

Общите загуби от природни бедствия, включително тези, които не са покрити от застраховка, бяха за 250 милиарда долара през 2023 г. Това е подобна сума на тази за 2022 г. и средната стойност за предходните пет години, но над тенденциите в 10- и 30-годишен период.

Северна Америка отново формира голяма част от загубите, въпреки че сезонът на ураганите беше сравнително мек.

Снимка iStock

Най-горещата година

Още: Загубите от природни катастрофи в света са за 275 млрд. долара

Миналата година беше най-горещата в историята на планетата, изкривявайки моделите на времето и излагайки милиони хора на опасни температури. Последиците от изменението на климата имат големи последици за начина, по който застрахователната индустрия обработва исковете, като Банката за международни разплащания (BIS) наскоро предупреди, че правителствата са все повече оставени сами "да плащат сметката".

Междувременно редица учени заявиха, че затоплянето на земната атмосфера ще причини повече щети през следващите десетилетия.

В някои случаи застрахователите повишават тарифите, които начисляват в резултат на нарастващата вероятност от бедствия, а на някои места дори са спрели да предоставят застрахователно покритие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com