Джон Кери търси помощта на Китай

84931
Джон Кери търси помощта на Китай
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Пекин за разговори целящи да насърчат китайските лидери да окажат повече натиск на съюзника си КНДР да прекрати своята ядрена програма. Кери започва посещението си със среща с китайски президент Си Дзипин в пекинската официална сграда на парламента. Той разговаря и с други висши лидери, сред които външния министър Ван И.

След това Кери описа срещите си като „много конструктивни” и „позитивни”.

Големите американски езера замръзнаха почти изцяло

Големите езера на границата между Съединените щати и Канада замръзнаха почти изцяло за първи път от 20 години вследствие на новия студе...

„Ние се надяваме, че 2014 г. ще бъде година на конкретен напредък в очертаване на ново модерно отношение, ръководеща нашите различия ефективно, и намиране на начин за практическо сътрудничество когато е възможно”, каза Кери.

Кери пристигна в китайската столица рано в петък от Южна Корея, където се срещна с президента Пак Кън Хе. Срещата стана докато КНДР и Южна Корея започнаха преговори на най-високо равнище от седем години насам.

В Сеул Кери каза, че Китай има уникална и критична роля в убеждаването на Пхенян да поднови преговорите по своята ядрена програма. Той призна помощта на Пекин в последните месеци, но каза че Китай може да направи повече като водещ доставчик на гориво и банкови услуги за Северна Корея.

КНДР напусна шестстраните преговори през 2009 г. Оттогава възстанови някои ядрени съоръжения и разтревожи регионални и западни правителство с провеждането на подземни ядрени опити.

Кери се надява още да повдигне пред Китай и въпроса за морските спорове със съседните му държави, довели да спад в отношенията на Пекин с Япония и други страни.

13 жертви взе суровото време в САЩ

Вече 13 са станали жертвите на бушуващите свирепи снежни бури в югоизточната част на Съединените щати, предаде Агенция "Фокус". Първона...

Вашингтон е критичен към опитите на Китай да получи контрол над спорни части от Източно и Южно Китайско море.

В Сеул Кери повтори, че спорните острови в Източнокитайско море, обект на претенции на Китай и Япония, попадат под ангажиментите на САЩ да защитават Токио в случай на атака. Коментара разгневи Пекин, който призова Вашингтон да не се меси.

Китай обвини американския съюзник Япония в повишаване на напрежението около островите, като ги е придобила от техния частен собственик миналата година.

Преди пристигането на Кери в Пекин, местните медии съобщиха, че Вашингтон трябва да „окаже натиск на Япония да спре с провокациите”.

Азиатската обиколка на Джон Кери е петата му в региона от заемането на поста на държавен секретар на САЩ.

Долната камара на Конгреса одобри вдигането на тавана на дълга на САЩ

Камарата на представителите на САЩ одобри повишаване на тавана на дълга в САЩ до 15-ти март 2015 г. Тази мярка трябва да бъде потвърде...

В събота той ще пристигне в Индонезия, с което приключва обиколката му в Азия. А в понеделник ще пристигне в ОАЕ за среща с лидерите на страните от Персийския залив.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com