Екстремното време е причинило щети за стотици милиарди в САЩ

2223
Екстремното време е причинило щети за стотици милиарди в САЩ
Снимка: Getty Images

Големите урагани, горските пожари, торнадата, сушата и свирепата зимна буря са причинили щети за над 165 млрд. долара в Съединените щати през миналата година, като изменението на климата "подсилва" някои екстремни метеорологични условия, се казва в доклад на американското правителство.

През 2022 г. страната е преживяла 18 отделни метеорологични и климатични бедствия за милиарди долари, съобщи Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), като най-скъп е бил ураганът Йън - близо 123 млрд. долара.

Най-малко 17 загинали при снежната буря в САЩ

Снежната буря в САЩ отне живота на най-малко 17 души при инциденти, свързани с метеорологичните условия, и остави без ток над 1,7 млн. ...

Националните центрове за информация за околната среда (NCEI) на NOAA заявиха в доклад за края на годината, че 2022 г. изравнява 2017 г. и 2011 г. за най-много бедствия за милиарди долари в една календарна година, след 22 и 20 отделни събития за милиарди долари през 2020 г. и 2021 г.

Ледената буря в Северна Америка взе десетки жертви

Увеличаващият се брой на екстремните събития "подсказва, че изключително високата активност от последните години се превръща в новото нормално явление", заявиха от NCEI.

С цена на големите бедствия от над 165 млрд. долара, 2022 г. се нарежда на трето място по общи разходи след 2017 г. (ураганите Харви и Ирма) и 2005 г. (ураганът Катрина), заяви NCEI, а цифрата може да нарасне, когато се отчете изцяло въздействието на зимната буря, която удари централната и източната част на САЩ през декември.

В доклада се отбелязва, че цифрите не отразяват общата стойност на миналогодишните метеорологични и климатични събития в САЩ, а само тези, свързани с големите бедствия, всяко от които е причинило щети за над 1 млрд. долара. 

240 милиона американци посрещат Коледа в незапомнен студ и сняг (ВИДЕО)

Мощната зимна буря, връхлетяла САЩ, предизвиква минусови температури, проблеми в транспорта и в електроснабдяването в цялата страна в н...

Събитията за милиарди долари съставляват около 85% от общите щети от всички регистрирани метеорологични и климатични събития в САЩ през 2022 г., се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Ураганът Йън, който опустоши Флорида през септември, е далеч най-скъпоструващият, причинявайки щети за 122,9 млрд. долара и 152 смъртни случая. След това се нарежда лятната гореща вълна и суша, обхванала голяма част от централните и западните части на САЩ, която е причинила щети за 22,2 млрд. долара, 136 смъртни случая и е оставила резервоари като езерото Мийд силно изтощени. Други климатични и метеорологични бедствия включват горските пожари в западната част на САЩ и Аляска, наводненията в Мисури и Кентъки, торнадата в южната и югоизточната част на САЩ и зимната буря през декември. В резултат на 18-те събития за милиарди долари са причинени най-малко 474 преки или косвени жертви, което е седмият най-голям брой от 1980 г. насам.

Според NCEI броят и разходите за климатични и метеорологични бедствия се увеличават поради редица фактори, сред които е увеличаването на броя на населените места в уязвими райони като крайбрежията и заливните речни зони.

"Изменението на климата също така увеличава честотата и интензивността на някои видове екстремни метеорологични явления, които водят до бедствия за милиарди долари", се казва в доклада.

Това се характеризира с нарастваща уязвимост към засушаване, удължаване на сезоните на горските пожари, наводнения, причинени от проливни дъждове, и ураганни бури, влошени от покачването на морското равнище.

Снежни бури в САЩ, торнадо удари Луизиана (ВИДЕО)

Торнадо връхлетя американския щат Луизиана. Подобно явление е наблюдавано и край Грейпвайн, Тексас, и западно от Шривпорт, Луизиана, пр...

NCEI заяви, че урагани от категория 4 или 5 са достигнали сушата в Съединените щати през пет от последните шест години, което е най-честият регистриран случай. Тя заяви, че 2022 г. е осмата поредна година, в която 10 или повече отделни бедствия за милиарди долари са засегнали Съединените щати, в сравнение със средно 7,9 събития между 1980 и 2022 г.

В неотдавнашен доклад базираната в Обединеното кралство благотворителна организация "Christian Aid" също посочи урагана Йън като най-скъпото метеорологично събитие през годината, в която бяха регистрирани и опустошителни наводнения в Австралия, части от Африка, Китай и Пакистан и тежка лятна гореща вълна и суша в Европа.

Службата на Европейския съюз за мониторинг на климата съобщи днес, че средните температури през 2022 г. са направили годината петата най-топла от началото на записванията през XIX век. Службата за климатични промени "Коперник" заяви, че последните осем години са били най-топлите в историята, дори и с охлаждащото влияние на климатичния модел Ла Ниня от 2020 г. насам.

"2022 г. е поредната година на екстремни климатични явления в Европа и в световен мащаб", заяви Саманта Бърджис, заместник-ръководител на „Коперник“. "Тези събития подчертават, че вече изпитваме опустошителните последици от затоплянето на нашия свят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Байдън: Тръмп няма да приеме резултатите, ако загуби изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com