Г-20 ще действат за възстановяване на доверието и растежа

2413
Г-20 ще действат за възстановяване на доверието и растежа

Ръководителите на страните от Г-20 ще предприемат необходимите мерки, за да възстановят доверието в глобалната икономика въпреки все още скептичните пазари.

Те уверяват, че ще бъде направено всичко възможно, за да стимулират икономическия растеж, включително и в Европа.

Това се казва в проект за финална декларация на форума. Ръководителите на най-развитите страни и тези с растящи икономики, на които се падат близо 90% от световния БВП, се ангажират да предприемат необходимите мерки за засилване на глобалния икономически растеж и възстановяване на доверието, се казва в текста.

Изправени пред тежките проблеми на кризата ръководителите на страните от еврозоната, членове на Г-20, изразяват готовност да предприемат "всички необходими мерки за запазване на интегритета и стабилността в своята зона". Много страни не са убедени във възможността това да стане, като изтъкват своето разочарование от липсата на амбиция на европейците. Ръководителите на страните с бързо растящи икономики от групата BRICS /Бразилия, Индия, Русия, Китай и ЮАР/ изразяват разочарованието си от липсата на конкретни мерки, които да овладеят дълговата криза в еврозоната, каза говорителят на руския президент.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой от своя страна увери в проекта за финална декларация, че Г-20 ще подкрепи и поощри усилията на европейците. САЩ многократно поощряват европейците да действат по-активно за излизане от кризата, опасявайки се от последствията, които тя може да има за техния собствен растеж. Президентът Барак Обама заяви, че се чувства окуражен след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, според говорителя на Белия дом.

Обама покани своите европейски партньори да се съберат след вечеря, за да обсъдят проблемите, свързани с кризата. От своя страна европейските ръководители не желаят да бъдат приемани като единствени виновни за проблемите пред световната икономика. Европейците не са дошли на срещата на върха на Г-20 в Лос Кабос (Мексико), за да получават уроци по демокрация, заяви пред журналисти председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той отбеляза мимоходом също и че не всички страни от Г-20 са демокрации. "Не сме единствените отговорни за сегашните икономически проблеми пред света", посочи и Ван Ромпой. Страните с бързо развиващи се икономики открито заявяват, че първо европейците трябва да решат своите проблеми. Поканени да обявят с какви суми ще участват в увеличаването на ресурсите на МВФ, те поставиха условия. Размерът на участието на страните от BRICS ще е около 70 млрд. долара.

Индия и Русия обещаха да внасят всяка по 10 млрд. долара за увеличаване на ресурсите на МВФ. BRICS обаче заявиха, че оставят твърди условия за повечето финанси, които ще внасят. Те ще го правят само когато фондът има нужда от средства и когато приложи реформа от 2010, с която се разширява правото на вот тези страни.

Редактор: Георги Иванов

Блеър: Съдбата на еврото зависи от Германия

Съдбата на европейската валута ще зависи изцяло от решението на правителството на Германия. Това заяви британският бивш премиер Тон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка