Гуайдо официално пожела военна подкрепа от САЩ

1984
Гуайдо официално пожела военна подкрепа от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, официално е поискал подкрепата на американските военни в продължаващата политически и хуманитарна криза в южноамериканската страна. Това става ясно от писмо, публикувано от неговия пратеник в САЩ Карлос Векио, съобщават световните осведомителни агенции.

"Приветстваме стратегическото и оперативното планиране, така че да изпълним нашето конституционно задължение към венецуелския народ, за да облекчим страданията им и да възстановим нашата демокрация", пише Векио в писмото до командира на южното командване на САЩ (SOUTHCOM) адмирал Крейг Фолър.

Гуайдо би приел военна намеса на САЩ

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо би се съгласил на военна намеса на САЩ в страната му, става ясно от негово интервю за в...

В писмото, което е с дата 11 май и беше публикувано от Векио в "Туитър", той иска среща между SOUTHCOM и "подходящите членове" на приближения кръг на Гуайдо.

"Благодарим на САЩ за тяхното приятелство, решителност и готовност да подкрепят нашите непрекъснати усилия да поставим гражданите на Венецуела на първо място и очакваме с нетърпение плодотворно планиране и координация", пише Векио.

Информацията идва скоро след като самопровъзгласилия за временен президент Хуан Гуайдо заяви, че е помолил Векио да се срещне с представители на Пентагона, за да "сътрудничи" за разрешаване на политическата криза във Венецуела.

Неуспешен опит за бунт във Венецуела, останал повече в Twitter

Венецуелската армия осуети опит за преврат, посочи министърът на отбраната генерал Владимир Падрино. Армията даде "незабавен отговор" н...

През миналата седмица Гуайдо заяви, че все още обмисля евентуална намеса на САЩ като "вариант", твърдейки, че се опитва да намери "най-добрия изход от конфликта".

Венецуела преживява влошаваща се политическа криза от януари насам, след като Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент. Гуайдо обяви Векио за свой посланик в САЩ, като Вашингтон го приза за такъв.

САЩ и други страни признаха Гуайдо, докато Русия, Китай, Турция и няколко други страни заявиха, че признават действащия държавен глава Николас Мадуро за единствен легитимен президент на Венецуела.

Мадуро нарече Гуайдо американска марионетка и обвини САЩ в организирането на преврат във Венецуела, за да извърши принудителна промяна на правителството и да претендира за ресурсите на страната.

Венецуелската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Венецуелската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи пред военната база в Каракас, след като опозиционния лидер Хуан Гуайд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com