Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтеглянето на американските сили от Афганистан става по-бързо от предвиденото

28 май 2021, 13:10 часа • 1382 прочитания

Изтеглянето на американските военни сили от Афганистан става малко по-бързо от планираното. Това заяви в Конгреса американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Асошиейтед прес. Той не разкри детайли кога ще приключи изтеглянето.

Припомняме, че през април 2021 г. американският президент Джо Байдън нареди всички американски войници в Афганистан да се изтеглят преди 11 септември, а причината бяха зачестилите терористичните атаки.

На изслушване в подкомисия в Камарата на представителите Остин уточни, че предложеният бюджет на министерството на отбраната в размер на 715 милиарда долара ще включва средства за подобряване на възможностите за реакция и предотвратяване на атаки срещу Съединените щати от терористични организации. Пред членовете на подкомисията министърът на отбраната сподели само част от приоритетите, заложени в бюджета.

А американски военни командири заявиха, че ще продължат да се противопоставят на заплахите, идващи от терористични организации „Ал Каида“ и „Ислямска държава“ и след изтеглянето на американските сили от Афганистан това лято.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред Асошиейтед прес, че въоръжените сили на Афганистан са достатъчно силни, за да се справят с терористичните заплахи и без международна подкрепа.

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес