Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Железничарите в САЩ са в стачна готовност

14 септември 2022, 07:40 часа • 1355 прочитания

Железничарите в САЩ са в стачна готовност. Министърът на труда Мартин Уолш ще се срещне с лидерите на профсъюзите в опит да се избегне националната стачка, съобщи CNN, позовавайки се на свои източници.

Профсъюзите, представляващи общо над 100 000 работници в железопътната индустрия на САЩ, настояват за по-добри условия на труд в най-големите транспортни компании, като заплашват да стачкуват в цялата страна от 16 септември.

През юли президентът на САЩ Джо Байдън наложи с указ 60-дневна временна забрана за стачки, която изтича през септември. Ако железопътните работници спрат работа, това ще бъде първата стачка в американската индустрия от 30 години насам.

По данни на Американската асоциация на производителите, преработвателите и износителите на зърно и фуражи железопътните превози на зърно в САЩ може да спрат още на 14 септември, като вече са спрени превозите на някои стоки, включително на торове и химикали. Във вторник производителите на торове съобщиха, че железопътните превозвачи са спрели да приемат някои видове торове, включително амоняк. Освен това започнаха частични анулирания на пътнически превози.

Докато администрацията на президента на САЩ работи по план за поддържане на икономиката в случай на спиране на железопътния транспорт, Търговската камара на САЩ нарече предстоящата стачка "национално бедствие", което ще замрази стоковите потоци, ще изпразни рафтовете на магазините, ще намали работните места и ще повиши цените, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос на зърно от Украйна

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес