Как се представи Байдън в речта пред нацията: Няколко извода

2557
Как се представи Байдън в речта пред нацията: Няколко извода
Снимка: Getty Images

"Путин, няма да се откажем!"– с уверен глас, ясно и подчертано категорично Джо Байдън не остави никакво съмнение, че е президент, който добре знае за какво говори и истински „гори“ по важните теми за САЩ и света, отбелязва германската обществена медия АРД по повод речта на Байдън за състоянието на нацията.

Всяко изречение - възклицание

Президентът доста ловко се справи и с подмятанията на републиканците, което му донесе аплодисменти от собствените редици. „Ако не знаехме, че това са депутати и сенатори от Демократическата партия, спокойно можехме да приемем, че те не присъстват на реч на президента Байдън, а на концерт на Тейлър Суифт, например. Защото ги видяхме да аплодират, да викат, да свиркат и крещят, сякаш изпълняваха най-любимите им песни“, коментира АРД.

Още: Медведев нарече Байдън "позор" и "луд човек с умствени увреждания"

И неслучайно, защото Байдън заложи на изпитани теми: подкрепа за Украйна, защита на абортите, облагане на милиардерите с нови данъци. Преди всичко обаче демократите в Конгреса сякаш искаха да демонстрират, че дори и този доста непопулярен президент е в състояние да предизвика възторг сред слушателите. Макар че възторгът им на моменти изглеждаше малко пресилен.

Както се очакваше, Байдън се представи като защитник на семействата и трудещите се, а Тръмп той описа като защитник на богатите и враг на демокрацията. Байдън обаче не спомена името му, а говореше само за "моя предшественик".

Ситуацията в Близкия изток

По-ясно от обикновено Байдън призова израелското правителство да не използва хуманитарните помощи за ивицата Газа като инструмент за натиск. Оповестеното от Байдън намерение да се построи временно пристанище край бреговете на Газа беше едно от най-важните послания в речта и очевидно представляваше опит да достигне до младите и прогресивни избиратели, а и до онези, които не одобряват американското поведение относно войната в Близкия изток.

Още: Тръмп показа Байдън като Пинокио и космато животно, осмя и Камала Харис (ВИДЕО)

Опазването на климата беше засегнато доста накратко, докато защитата на изкуственото оплождане и на абортите явно са важни теми от предизборната кампания в САЩ, защото Байдън подробно се спря на тях.

Тръмп за Байдън: „Гневен и луд“

А как реагира Доналд Тръмп на речта? Известно е, че бившият президент се страхува от микроби и не може да понася Байдън. След речта "За състоянието на съюза", която Тръмп очевидно е проследил по телевизията, той написа следното: "Не му стискайте ръката, цяла нощ той кашляше в нея!".

Не закъсняха и типичните за Тръмп коментари, като например: "Той е гневен и луд". Обещаната проверка на фактите в платформата му "Truth Social" се състоеше от твърдения като "Той иска да отнеме оръжията на всички" или: "Републиканците не са замислили да ограничават социалното осигуряване, измислена история от измамника Джо!".

Още: Байдън към Израел на Нетаняху: Решението е независима Палестина

Импулс, но не и обрат

Байдън показа, че може и иска да се бори. Дали обаче това ще се окаже достатъчно, за да убеди скептиците? По време на предизборната кампания през 1980 г. Роналд Рейгън попита следното: "По-добре ли сте днес, отколкото бяхте преди четири години?". Много американци сега спонтанно биха отговорили с "не". Ако Байдън иска да спечели, той трябва да промени това.

 

Източник: Дойче веле

Още: Байдън се противопостави на Тръмп и предложи на избирателите втори мандат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка