Какво се крие зад визитата на Кери в Египет?

64688
Какво се крие зад визитата на Кери в Египет?
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи кратко посещение в Египет в неделя – ден преди началото на делото срещу сваления президент Мохамед Мурси. Предвид деликатния момент пътуването накара египетските политици и експерти да направят предположения относно истинските причини, които стоят зад визитата.

Кери, който е най-високопоставеният американски представител, посетил Египет след изгонването на Мурси от власт, се срещна с временния президент на Египет Адли Мансур, с министъра на отбраната Абдел Фатах ал Сиси, с външния министър Набил Фахми и с група лидери на гражданската общественост.

По време на визитата си Кери потвърди, че САЩ ще продължат да подкрепят и да работят с преходното правителство на Египет. Той обаче подчерта, че партньорството между Кайро и Вашингтон ще бъде по-силно, когато Египет бъде представляван от демократично избрано гражданско правителство, основано на върховенството на закона, основните свободи и отворената и конкурентна икономика.

Въпреки че в графика на Кери не бяха включени срещи с членове на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя”, според експерти времето на визитата е показателно и има много общо с делото срещу Мурси.

„Визитата на Кери е свързана с делото срещу Мурси”, смята Ахмед Абул-Хеир, бивш съветник във външното министерство. „Не изключвам посещението на Кери да е посветено на намиране на решение за Мурси и неговата група”, казва Абул-Хеир, като подчертава, че САЩ са „благосклонни към движението”, откакто Мурси е свален от власт. „Сега Кери е тук, за да покаже на Египет каква ще бъде цената, която САЩ са готови да платят за спасяването на Мурси и неговата група”, обяснява той.

Въпреки уверенията на египетското външно министерство, че визитата на Кери няма нищо общо с делото срещу Мурси, няколко политически партии предупредиха срещу всяка външна намеса в процеса, като подчертаха, че няма да допуснат чуждестранен диктат.

Във връзка със срещата си с Фахми Кери заяви, че двамата са постигнали съгласие за необходимостта в страната да се провеждат честни и прозрачни процеси. Според Худа Рагеб, преподавател по политически науки в Американския университет в Кайро, Вашингтон е смекчил отношението си към Египет предвид факта, че Кери не се е срещнал с нито един лидер на „Мюсюлмански братя”.

„Кери не спомена делото срещу Мурси и не се срещна с членове на „Мюсюлмански братя”. САЩ просто се опитват да възстановят нормалните си отношения с Египет и да намерят законово решение на това”, казва Рагеб.

„САЩ търсят начин да възстановят нормалните си отношения с Египет, тъй като почувстваха, че влиянието им в региона може да се стопи, особено след като египетското външно министерство обяви, че Египет може да погледне отвъд САЩ, за да задоволи нуждите си при обезпечаването на сигурността”, коментира експертът.

Политическия експерт Уахид Абдел Магуид от Центъра за стратегически изследвания „Ахрам” смята, че визитата на Кери е просто обикновено посещение в първия етап от 9-дневното пътуване на държавния секретар в Близкия изток, Северна Африка и Европа.

„Кери само потвърди позицията на САЩ, че нормалните отношения и пълната подкрепа за Египет все още са обвързани с успеха на Кайро да осигури демократичен политически живот”, казва Магуид.

„Ако Египет отново не успее да извърши демократичен преход, той не само ще изгуби връзките си със САЩ, но и с други страни, които няма да погледнат с добро око на това”, добавя анализаторът.

Синхуа

Мохамед Морси отказа да признае египетския съд

Съдията по делото срещу сваления от армията египетски президент Мохамед Морси и 14 представители на режима му прекъсна заседанието. При...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com