Кипър и САЩ засилват сътрудничеството по сигурността на границите

1228
Кипър и САЩ засилват сътрудничеството по сигурността на границите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

За да укрепят капацитета за справяне с общите заплахи и стабилността в региона, Кипър и САЩ подписаха днес Декларация за намерения за засилване на сътрудничеството в областта на граничната сигурност, съобщи „Прото Тема“. Декларацията е подписана от държавния секретар Никос Христодулидис и изпълняващия длъжността американски секретар по вътрешната сигурност Чад Уолф по време на среща в Министерството на външните работи в Никозия.

В речта си по време на подписването на декларацията Христодулидис каза, че посещението на Уолф свидетелства за това колко силно се е развило и напреднало сътрудничеството между Кипър и САЩ през последните години. В същото време Христодулиди подчерта, че това се случва във време на значителни развития в Източното Средиземноморие и по-широкия Близък изток. Развития, които, както той отбеляза, неизбежно засягат регионалната сигурност.

„Няма по-добро доказателство за ролята на Кипър като надежден партньор, като надежден фактор за регионална сигурност и стабилност, от постоянния поток от посещения, които сме имали от американски служители, до вашето присъствие тук днес“, каза той.

Атина гледа напред към рестартиране на проучвателните преговори с Анкара

Очаква се януари да бъде месец на развитието на гръцко-турските отношения, като от Атина се съобщава за евентуално рестартиране на проу...

Христодулидис подчерта, че всяко от тези посещения добавя инерция и създава нови условия за по-нататъшно сътрудничество.

„Наистина има забележителен напредък в нашето двустранно сътрудничество в области като регионалната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, както и в други области като енергетиката, борбата с тероризма и икономическото сътрудничество“, каза той.

Той също така отбеляза нарастващото сътрудничество между двете страни в регионалните взаимодействия в рамките на тристранните отношения и формата 3 + 1 с Гърция и Израел.

Христодулидис каза още, че дори по време на дискусията днес той е имал възможността да идентифицира начини за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството по въпросите на сигурността, включително образование, трансфер на технологии и развитие на инфраструктурата. В заключение кипърският министър повтори твърдия си ангажимент Кипър да продължи да насърчава партньорството между Кипър и САЩ - партньорство, основано на позитивна програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com