Кокаиновата кралица на Маями: Коя е Гризелда Бланко? (ВИДЕО)

5288
Кокаиновата кралица на Маями: Коя е Гризелда Бланко? (ВИДЕО)
Снимка: Griselda Netflix/Instagram

Докато не е убита в Меделин, Колумбия, през 2012 г., Гризелда Бланко е известна под много имена: Кръстницата, Шефката, Черната вдовица и Кокаиновата кралица на Маями. Сега тя придобива нова слава благодарение на "Гризелда" - сериал от шест епизода на Netflix, който разказва за възхода и падението на Бланко като силен играч в нелегалния бизнес, доминиран от мъже.

В продукцията на екипа, стоящ зад "Наркос", София Вергара е в ролята на Бланко като жената, станала олицетворение на насилието в Маями през 70-те и 80-те години на миналия век - време, когато градът се превръща в епицентър на убийствата в САЩ. Сериалът представя три години от подвизите на Бланко в антигероична арка и превръща Вергара в Бланко чрез интензивно използване на пластмасови протези.

Снимка: Griselda Netflix/Instagram

"Автентичността е всичко за нас", казва създателят на сериала Ерик Нюман пред Tudum - официалният уебсайт на Netflix. Въпреки че голяма част от сериала следва действителността, все пак има неточности - някои от тях правят героинята на Вергара да изглежда малко по-малко брутална от реалната Гризелда, съобщава "The Washington Post".

Още: София Вергара с откровение: Големият бюст ми помогна в кариерата

Коя е била Гризелда Бланко и защо са я наричали "Черната вдовица"?

Преди да се превърне в една от централните фигури в нарковойните в Маями, Бланко, родена на 15 февруари 1943 г., израства в бедняшките квартали на Меделин по време на един от най-бруталните периоди в историята на Колумбия: 10-годишната гражданска война, известна като "La Violencia".

През живота си Бланко създава империя за милиарди долари и се предполага, че е замесена в смъртта на повече от 200 души, включително няколко бивши съпрузи. Освен това тя се прочува с популяризирането на убийствата с мотоциклети в споровете между колумбийските банди и с използването на бельо с тайни отделения за контрабанда на кокаин.

Снимка: Griselda Netflix/Instagram

Сериалът и действителността започват да се разминават, когато "Гризелда" представя Бланко, която бяга в Маями, след като убива втория су съпруг Алберто Браво. В реалния живот Бланко работи в САЩгодини преди смъртта на Браво. В края на 60-те години двойката създава мрежа от кокаинови куриери, които са оборудвани със специални сутиени на Бланко за контрабанда и пътуват между Колумбия и Ню Йорк.

До 1975 г. двойката е в полезрението на американските правоприлагащи органи. След като през същата година властите повдигат обвинения срещу тях, Бланко и Браво бягат обратно в Колумбия. Въпреки това Бланко продължава да прави чести пътувания до Съединените щати, като използва маскировки и фалшиви паспорти.

Боб Паломбо - агентът на Агенцията за борба с наркотиците, който в крайна сметка я арестува, дори я нарича "майстор на маскировката". "Тя може да променя външния си вид като хамелеон - да качва 20 килограма, да сваля 30 килограма, да променя цвета на косата си" - казва той пред "South Florida Sun-Sentinel" през 1989 г. Минават години, преди властите да я открият в друг щат.

Бланко, която се установява в Маями през 1978 г., е известна и с разточителния си начин на живот, склонността си към филми за мафията - "Кръстникът" е вдъхновил името на сина ѝ Майкъл Корлеоне - и с кучето си на име Хитлер.

Още: Не исках да бъда стара майка: София Вергара проговори за развода

Наистина ли са се случили убийствата, описани в сериала?

Да, и те са били също толкова ужасни. В сериала Бланко организира така нареченото клане в търговския център "Даделанд" през 1979 г., по време на което нейни прислужници застрелват съперника ѝ толкова жестоко, че мъжът и приятелят му изглеждат "като швейцарско сирене", казва съдебен лекар по онова време.

В крайна сметка тя е обвинена и в убийството на 2-годишния син на Хесус "Чучо" Кастро - един от силоваците на организацията ѝ, който се скарал със сина на Бланко. Началникът на полицията по онова време казва, че Бланко не е присъствала при убийството на момчето, "но тя е дала заповедите и е платила на убийците".

В сериала Бланко на Вергара първоначално се разкайва и е притеснена от идеята за убийство - само за да се обърне към насилието и да убеди главните герои мъже, че не бива да се забъркват. Според един от нейните подчинени обаче клането "е нещо, което ѝ доставя удоволствие".

Как се разпада нейната империя?

В сериала Бланко бяга в Калифорния, за да се измъкне от гнева на конкурентния наркобарон Рафаел Кардона Салазар, чиято приятелка загива при инцидент. След това Бланко се обажда на властите, след като научава, че Салазар е на Западното крайбрежие, в опит да избегне отмъщението му. Всъщност това не се е случило.

До 1984 г. служителите проследяват Бланко до Калифорния, където тя се премества, след като си спечелва много врагове в Маями. След като я наблюдават в продължение на месеци, федералните агенти нахлули в дома ѝ в Ървайн, Калифорния, докато тя чете Библията.

През 1985 г. Бланко е осъдена на 15 години затвор за разпространение на кокаин. Твърди се обаче, че тя е продължила да търгува с наркотици и зад решетките чрез приятеля ѝ дилър, който през 1991 г. ѝ изпраща писмо от почитатели. След това през 1994 г. прокурорите го обвиняват в три убийства и искат смъртно наказание.

Но, както показва сериалът, делото за убийство претърпява неуспех, след като служители на прокуратурата на окръг Маями-Дейд са хванати в интимни отношения със свидетелката. След скандала Бланко постига споразумение с федералните власти. Тя се признава за виновна по три обвинения в убийство и е осъдена да изтърпи три паралелни 20-годишни присъди. Преди да изтърпи пълната си присъда, през 2004 г. тя е депортирана в Колумбия, където живее в ексклузивна затворена общност.

Осем години по-късно Бланко е в месарница в Меделин, когато мотоциклетист я прострелва два пъти, убивайки я по същия начин, за който се твърди, че е популяризиран от самата нея. Тогава Гризелда е на 69 години.

Какво се е случило със семейството ѝ?

Тримата най-големи синове на Бланко - Диксън, Убер и Освалдо Трухильо-Бланко - които биват убити в сериала, претърпяват същата съдба в реалния живот, очевидно като наказание за кръвопролитието, което самата тя причинява.

София Вергара на премиерата на сериала в Маями, снимка: Getty Images

Най-младият от семейство - Майкъл Корлеоне Бланко, е все още жив, но не е доволен от "Гризелда". В интервю за "Fox News" той нарича сериала "неуважителен". Сега той и съпругата му съдят Вергара и Netflix за "неразрешено" използване на образа на семейството, като твърдят в иска, че стрийминг гигантът е използвал информация от частни интервюта без разрешение, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com