Майк Помпео: Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка

1426
Майк Помпео: Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка, пише в авторска статия държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
"Усилията на администрацията на Тръмп за възстановяване на партньорството между Съединените щати и Саудитска Арабия не са популярни сред американския политически елит, в които политици от двете [системни американски] партии отдавна използват историята на кралството, за да призоват за понижаване на двустранните отношения. Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция доведе до увеличаване на подобни искания от Капитолия и тяхната подкрепа от страна на медиите. Въпреки това, понижаването на нивото на САЩ-Саудитска Арабия биха били сериозна грешка за националната сигурност на Съединените щати и нейните съюзници ", каза Помпео.
"Кралството е важен фактор за осигуряване на стабилност в Близкия изток", пише държавният секретар на САЩ. От негова гледна точка "отхвърлянето на съюза между САЩ и Саудитска Арабия или намаляването на нивото на контактите ни биха принудили Рияд да се движи в правилната посока" в провеждането на вътрешната политика. "Престолонаследникът [на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман] придвижи страната в посока на реформите <...>", смята Помпео.
Според него "Саудитска Арабия, както и Съединените щати - за разлика от критиците - разбират огромната заплаха, която Ислямска република Иран представя на света" и се противопоставят на опитите на Техеран да подкрепя хутите-бунтовници в Йемен. Заедно с това ръководителят на американската дипломация традиционно обвини Техеран за извършването на подривни действия в Близкия изток и извън него и обяви намерението на Вашингтон да отпусне още 131 милиона долара, за да осигури "допълнителна помощ в храни за Йемен". По този начин през последните 14 месеца Съединените щати предоставиха на Йемен хуманитарна помощ в размер на над 697 млн. долара, посочи Помпео.

Понижението на отношенията със Саудитска Арабия би било сериозна грешка, пише в авторска статия държавният секретар на САЩ Майк Помпео в авторитетното американско издание The Wall Street Journal, цитирано от Агенция Фокус.

Помпео призова за прозрачно разследване на изчезването на саудитския журналист

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска Арабия във вторник да ускорят „прозрачното“ разследван...

"Усилията на администрацията на Тръмп за възстановяване на партньорството между Съединените щати и Саудитска Арабия не са популярни сред американския политически елит, в които политици от двете партии отдавна използват историята на кралството, за да призоват за понижаване на двустранните отношения. Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция доведе до увеличаване на подобни искания от Капитолия и тяхната подкрепа от страна на медиите. Въпреки това, понижаването на нивото на САЩ-Саудитска Арабия биха били сериозна грешка за националната сигурност на Съединените щати и нейните съюзници", категоричен е Помпео.

"Кралството е важен фактор за осигуряване на стабилност в Близкия изток", пише държавният секретар на Съединените щати. От негова гледна точка "отхвърлянето на съюза между САЩ и Саудитска Арабия или намаляването на нивото на контактите ни биха принудили Рияд да се движи в правилната посока" в провеждането на вътрешната политика. "Престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман придвижи страната в посока на реформите", смята Помпео.

Според него Саудитска Арабия, както и Съединените щати - за разлика от критиците - разбират огромната заплаха, която Ислямска република Иран представя на света и се противопоставят на опитите на Техеран да подкрепя хутите-бунтовници в Йемен. Заедно с това ръководителят на американската дипломация традиционно обвини Техеран за извършването на подривни действия в Близкия изток и извън него и обяви намерението на Вашингтон да отпусне още 131 милиона долара, за да осигури "допълнителна помощ в храни за Йемен". По този начин през последните 14 месеца Съединените щати са предоставили на Йемен хуманитарна помощ в размер на над 697 млн. долара.

 

Случаят "Хашоги" разбуни света: Международни реакции след саудитското признание

След признанието на Саудитска Арабия, светът вече не е същият. Международното недоволство все повече ескалира и е на прага на жестоки о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com