Мащабът на огнената опасност за Амазония на практика е неизвестен

15620
Мащабът на огнената опасност за Амазония на практика е неизвестен
Снимка: Getty Images/Guliver

Пожарите в дъждовните гори на Амозания са почти два пъти повече в сравнение с миналата година, но от историческа гледна точка това не е най-страшното бедствие, заплашващо дъждовните гори. До 24 август са регистрирани 41 858 пожара. Статистически това е най-високият брой от 2010 г. насам в бразилската Амазонка. Тогава в края на август са регистрирани 58 476. Най-страшно е било положението през 2000-та година, когато процентът на унищожаване и обезлесяване на горите е бил много по-висок.

Това са последните данни на статистиката водена от Бразилския национален институт, които официално могат да се намерят публикувани на сайта му. Причината: президентът Жаир Болсонаро уволни ръководителят на акгенцията в началото на месеца. Новината дойде от авторитетното издание "Mongabay".

Изводите на изданието са, че по-голямата опасност за горите в Амазония са треещите, т.нар. ниски пожари. Тях спътниците не могат да уловят, защото капацитетът им е ограничен.

Положителното в кризата: надвисналата опасност над Сао Паоло предизвика световно внимание. Лидерите на Г7 ще обсъдят ситуацията днес. Леонардо Ди Каприо дари 5 млн. долара за борба с бедствието. Започват дарителски кампании за местното население и справяне с кризата. Политическата последица: Жаир Болсонаро влезе в полезрението на милиони по света и действията му за обезлесяване на Амазония може да бъдат спрени, пише още изданието.

СТАТИСТИКАТА:

Според последните данни на Бразилския национален институт, въпреки че в момента пожари буквално изгарят дивата Амазонка, нивото е далеч под исторически пик за последните 20 години. Анализът на данните, направен от "Mongabay“, показва, че броят на горещите огнища, регистрирани тази година в дивата Амазонка, е с увеличение с 89% спрямо края на август 2018 г., като все още месец август не е приключил. Ако темповете се запазят, статистиката ще отчете 50 000 пожара до края на август.

Регистрираните в момента 41 858 пожара тази година в бразилската Амазонка са най-високият брой от 2010 г. насам. Всъщност до момента 2019 година е под средата в статистиката на годините след 2000-та, когато огнищата редовно превишават 60 000 през август. Рекордът за последните 20 години е през 2005 г. - година на тежка суша, предизвикана от Ел Ниньо. Тогава в британска Амазония е до края на август е имало 94 780 пожара. Статистиците в Бразилия коментират, че "тази година ще надвиши средното количество пожари за месеца едва с 20%".

Болсонаро: Бразилия не трябва да бъде наказвана заради горящите пожари в Амазония

Президентът на Бразилия Болсонаро настоя, че Бразилия не трябва да бъде наказвана заради горящите пожари в Амазония. Това каза той в о...


Подобна е и ситуацията в Cerrado – подобна на савана месност, която се намира на изток и юг от Амазонка. До 24 август там са регистрирани 23 322 пожара, което е малко под средногодишната за тази точка през годината. Това за последния месец – юли, означава нови 18 629 квадратни километра, унищожени от пожарите в Амазония. Статистически 2019 г. е под пикът на 2016г.

Важно предупреждение

Въпреки това, тези числа са с важно предупреждение: спътниците, използвани за проследяване на горещи точки в Бразилия, имат ограничен капацитет за откриване на скрити, тлеещи пожари. Това е проблем, защото засегнатата площ от подобни пожари се увеличава. Проучване на НАСА за 2013 г., установи, че такива огнища има основно в гората, а не в обезлесената площ, която се използва за селско стопанство и животновъдство.


Леонардо Ди Каприо дава няколко милиона за гасене на пожарите в Амазония

Фондът, поддържан от холивудската звезда Леонардо Ди Каприо, обещава 5 милиона долара помощ за борба с амазонските пожари, съобщи Fox N...

Тези пожари са много по-опасни за тропическите гори, защото нанасят дълготрайни вреди, създавайки предпоставка за по-разрушителни пожари. Дългогодишните изследвания, инициирани от Даниел Непстад от Научноизследователския институт на Уудс Дуп, откриват, че започнали да горят веднъж, териториите се обезлесяват много по-лесно.

Непстад, който в момента е ръководител на Института за иновации на Земята, обясни контекста на настоящата ситуация чрез публикация в блога си.

"Сателитите НЕ откриват повечето пожари, които горят под гъсти гори. И именно тези ниски пожари, които рядко достигат до коляното, нанасят най-много щети, изгаряйки бавно корените, убивайки гигантски дървета с тънка кора", пише той. "След като тези дървета умират, те падат на земята, отваряйки огромни празнини в горската маса, които позволяват повече слънчева светлина да достигне до корените, да изсуши горивния слой и да направи гората по-податлива на следващо изгаряне".

Непстад отбелязва, че все още не можем да обхванем в пълнота щетите от настоящият "горещ сезон", но има от какво да се притесняваме. Например пожарите са по-постоянни, отколкото през последните години, което показва, че достигат по-висока температура и изгарят по-бързо пасища и сух граст. Увеличава се и задимяването в района.


Г-7 ще помага в борбата с пожарите в Амазония

Световните лидери на срещата на върха на Г7 се съгласиха да помогнат на страните, засегнати от огромните пожари, които опустошават троп...

"Не знаем със сигурност как ще завърши "сезонът на пожарите" в района, но е важно да се има предвид, че той е започнал току-що, като повечето пожари са възникнали от септември до декември. При прогнози за дълъг сух сезон броят на пожарите може да продължи да бъде по-голям от обикновено", пише той.

„Знаем също, че е особено тази година задимяването е много по- голямо. Това вероятно е свързано с големия брой „пожари на обезлесени територии“ - пожари в изсечени гори, които трябва да осигурят място на пасища за говеда или за посеви. Димът от такъв пожар, който изгаря хектар изсечена гора, е много повече, отколкото този от изгаряне на хектар пасища. Притеснително е, че горските пожари тепърва предстоят, защото те започват обикновено в края на сухия сезон", пише още Непстад.

Положителните аспекти

Загрижеността към проблема в световен мащаб принуди президента на Бразилия Жаир Болсонаро да спре пагубната си за дивите гори на Амазония политика, пише изданието. Интересът на Г-7, политическият натиск, уличните протести и международният натиск върху бразилските компании накараха президентът да се задейства. Той дори изпрати армията в помощ на огнеборците. Те подкрепиха доброволческите пожарни отряди, сформирани от собственици на земи, коренно население и неправителствени организации, които вече със седмици се борят със стихията.

Според Бразилския национален институт тенденцията на обезлесяване за 2019 г. е да се достигнат 57% спрямо края на юли миналата година. Това е най-бързият темп на обезлесяване от 2008-ма година насам. Тенденцията е темповете да се забързат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка