Михаил Ходорковски пристигна в Германия, след като Путин го помилва

40330
Михаил Ходорковски пристигна в Германия, след като Путин го помилва
Снимка: Getty Images / Guliver

Барак Обама възприема информацията за освобождаването на руския бизнесмен Михаил Ходорковски от затвора като „позитивна стъпка”. Това заяви ключовият външнополитически съветник на Обама в Белия дом Бен Родс пред ИТАР-ТАСС.

„Разбира се, той приветства тези усилия, не само по делото Ходорковски, но и по редица други въпроси. Продължава да ни безпокои обаче избирателното правосъдие в Русия”, каза Родс.

Путин подписа указа за помилването на Ходорковски

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилването на Михаил Ходорковски, предаде пресслужбата на Кремъл, предаде Интерфак...

Той изрази надежда, че „тази стъпка ще помогне да се положи началото, призвано да осигури равенство между хората пред закона и да се избегне впечатлението на политическо мотивирано преследване”.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също приветства освобождаването на най-известния в Русия затворник и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, като в същото време изрази опасения за селективното правосъдие в страната, предаде AFP.

„Приветстваме помилването и освобождаването от затвора на Михаил Ходорковски”, каза Кери в свое изявление.

„Многократно сме изразявали нашите опасения относно процесуалните нарушения и селективното правосъдие в Русия, включително срещу Ходорковски и неговия бизнес партньор Платон Лебедев, който остава в затвора”, посочва се още в изявлението.

Путин е готов да помилва Ходорковски

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да подпише указ за помилване на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, съобщав...

Бившият петролен магнат пристигна в Германия като свободен човек в петък след повече от 10 години зад решетките часове след изненадващото му помилване от президента Владимир Путин.

В изявление, разпространено след кацането му на летището в Берлин, бившият петролен магнат настоя, че не е признавал вина в замяна на помилване. Той потвърди, че е поискал да бъде освободен заради „семейни проблеми”.

„Въпросът за признаване на вина не е бил повдиган”, каза Ходоровски, като отрече по-ранното изявление на говорителя на Путин, че руският бизнесмен е признал, че е виновен.

 

Путин може да помилва Ходорковски и Pussy Riot

Момичетата от популярната руска група Pussy Riot и бившият президент на ЮКОС Михаил Ходорковски могат да бъдат освободени предсрочно. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com