Надежда за Украйна: Сенатът на САЩ се задейства, но протеже на Тръмп се противопоставя

6117
Надежда за Украйна: Сенатът на САЩ се задейства, но протеже на Тръмп се противопоставя
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският Сенат публикува текста на дългоочакваното споразумение, което ще отключи милиарди нова помощ за Украйна и Израел, като същевременно ще затегне законодателната ситуация по отношение на мигрантите и американската имиграционна политика.

Милиарди: Украйна, Израел, миграция

Така нареченият допълнителен закон за националната сигурност предвижда общо финансиране в размер на 118,3 млрд. долара. То е публикувано от председателя на сенатската комисия по бюджетните кредити Пати Мъри. Двупартийната инициатива т.е. с участието на демократите и републиканците в Сената, разработена съвместно с Белия дом, предвижда 20,23 млрд. долара за защита на границите (т.е. границата с Мексико), 60,06 млрд. долара за помощ на Украйна, 14,1 млрд. долара за помощ на Израел и 4,83 млрд. долара за подпомагане на партньорите в Индо-тихоокеанския регион т.е. с фокус Тайван. Първоначално Белият дом предлагаше целият пакет да е 105 млрд. долара, но сега има 13 млрд. долара повече за имиграционни мерки и сигурност по американската граница (с Мексико). Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл заяви, че републиканците не биха могли да получат по-добра сделка, уточнява БГНЕС.

Конкретно за Украйна, предвидената военна помощ е малко над 48 млрд. долара:

  • 19,85 млрд. долара за замяна на оръжия и боеприпаси от американския арсенал, които отиват в Украйна
  • 13,8 млрд. долара за закупуване на боеприпаси и оръжия за Украйна от американски производители на оръжия
  • 14,8 млрд. долара за военно обучение за Украйна, разузнавателна дейност и други помощни дейности

Още: Има сделка: ЕС отпуска 50 млрд. евро на Украйна, Орбан вдигна ветото

Не е ясно дали законопроектът има 60 поддръжници, които ще са му необходими, за да премине първото процедурно гласуване в контролирания от демократите Сенат, което се очаква най-късно на 7 февруари.

От месеци сенаторите преговарят за споразумение за борба с нелегалната имиграция, като републиканците настояват за засилване на сигурността по границите с Мексико в замяна на одобряване на искането на президента Джо Байдън за финансиране на Киев.

Публикуването на текста беше посрещнато с бързо одобрение от Белия дом, който изтъкна десетилетния стремеж за реформиране на "счупената" имиграционна система на страната.

"Сега постигнахме споразумение по двупартийна сделка за националната сигурност, която включва най-строгия и справедлив набор от реформи по границите от десетилетия насам. Силно го подкрепям", каза Байдън. Той също така призова републиканците, които контролират Камарата на представителите и са подложени на натиск от страна на кандидата за Белия дом Доналд Тръмп да се противопоставят на сделката, да подкрепят двупартийния пакет. "Ако вярвате, както и аз, че трябва да защитим границата сега, бездействието не е опция", заяви американският президент.

Още: Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда

Твърда съпротива отдолу

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец) по-рано обяви пакета за "мъртъв при появата му", въпреки че изглежда промени курса си, когато в петък заяви пред Fox Business, че "няма да предрешава нищо". Това е поредно повторение след като Джонсън заговори още на 3 февруари за отхвърляне на законопроекта, без тогава да беше ясно какво се предлага и обяви, че ще вкара тази седмица за гласуване в Камарата на представителите пакет в помощ само на Израел: Путин не спира, а заглушава и дискредитира протестите срещу войната (ВИДЕО)

"Видях достатъчно. Този законопроект е дори по-лош, отколкото очаквахме, и няма да се доближи до края на граничната катастрофа, създадена от президента. Както водещият преговарящ демократ обяви: Съгласно това законодателство "границата никога не се затваря". Ако този законопроект стигне до Камарата на представителите, той е мъртъв", обяви Джонсън.

Малко по-рано Джонсън обяви пред MSNBC, че Байдън има властта да се справи с "катастрофата по границата (с Мексико), която създаде" - не му трябвало нищо друго, за да го направи, според републиканеца, който е върл поддръжник на Доналд Тръмп. Самият Джонсън отрича Тръмп да му влияе, но той говореше далеч по-конструктивно в средата на януари, при това след среща в Белия дом заедно с председателя на Сената Чък Шумър (демократ) преди Тръмп да почне да натиска по темата с имигрантите в предизборната си кампания - тогава тонът на Джонсън заприлича на този на Тръмп.

Още: Най-важният политически съюзник на Тръмп забърка каша с военната помощ за Израел и Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com