Неонацизмът на Тръмп и всичките му други имена

3291
Неонацизмът на Тръмп и всичките му други имена
Снимка: Sofia Live, личен архив

Новата игра, която играят журналистите, явно се казва “с колко различни имена можем да наречем нацистите, преди всъщност да си признаем, че са нацисти”.

В Шарлотсвил, Вирджиния, се състоя терористичен акт: по време на фашистки протест автомобил се вряза в група контрапротестиращи. Ситуацията наподобява тази в Берлин от миналата зима, когато камион се вряза в коледен базар, но докато тогава думи като “атентат” и “терорист” заляха читателите, сега атаката се нарича “сблъсък” или “трагедия”.

Една жена е загинала в резултат от “насилието от много страни”, както го нарича Тръмп в последния си пост в туитър. Ако атентаторът беше я черен, я мюсолманин, реториката със сигурност щеше да бъде различна. Президентът щеше да oсъди деянието, да бъде остър и критикуващ. Сега единственото, което има да отправи са “най-добри пожелания” към наранените по време на протестите. Сякаш са далечен познат, на когото пишеш картичка за рожден ден, или младоженци, на чиято сватба не си държал да бъдеш поканен. Нищо за нацистите с горящи факли по улиците. Ама картичката си я има.

Това отношение няма как да изненада когото и да било, или поне не би трябвало. Все пак, това са хора, разхождащи се със свастики и скандиращи нацистки лозунги (като един еволюирал Луковмарш?) и които не са нацисти, а “крайнодесни активисти”. Губернаторът на Вирджиния излиза със съобщение срещу тях - той все пак има гръбнак и ги нарича нацисти - и медиите публикуват новина за “алтернативната десница”. Откъде накъде?

Вижте продължението в Sofia Live

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com