Обама обяви извънредно положение заради "Айзък"

3081
Обама обяви извънредно положение заради "Айзък"

Президентът на САЩ Барак Обама въведе извънредно положение в Луизиана, която е заплшена от тропическата буря "Айзък", седем години след катастрофалното преминаване на урагана Катрина, съобщи Белия дом.

Това решение позволява да се отпуснат средства на щата в помощ на местните власти чрез Агенцията за справяне с кризи, уточни президентството в комюнике. Националната гвардия в няколко американски щата е поставена в състояние на готовност във връзка с приближаването на "Айзък", като вече са мобилизирани няколко хиляди души, съобщиха от американската армия. "Повече от 33 500 членове на националната гвардия и близо 100 самолета и хеликоптера са на разположение за губернаторите на Флорида, Алабама, Мисисипи и Луизиана, каза говорителят на Пентагона, полковник Том Кросън в комюнике.

Губернаторите на тези щати са обявили извънредно положение и започнаха да призовават членовете на националната гвардия. Националната гвардия на САЩ е отделна част от запаса на американската армия, която може да бъде призовавана и използвана от федералното правителство или от държавата в случай на бунтове или природни бедствия. В Луизиана близо 4 100 военни са мобилизирани на активна служба, за да бъдат в готовност за спасителни операции.

Редактор: Петър Проданов

Бурята "Исаак" заплашва да прерасне в ураган

Извънредното положение е в сила в Луизиана, Мисисипи и Алабама. Губернаторите на трите щата издадоха и заповед за задължителна евакуац...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com