Обама се среща с пакистанския премиер в Белия дом

4447
Обама се среща с пакистанския премиер в Белия дом
Снимка: Gettyimages.com

Американският президент Барак Обама се срещна с пакистанския премиер Науаз Шариф в Белия дом със свежи обещания за укрепване на отношенията със съюзника, който изглежда най-добрата възможност – а понякога и пречка – за мир в Афганистан.

АП посочва, че разговорите са включвали нови инициативи в областта на търговията, чистата енергия и образованието на жените.

Обама позвъни на орбита да поздрави астронавт с рекорд

Американският президент Барак Обама позвъни в понеделник на екипажа на МКС и поздрави астронавта Скот Кели с рекордното пребиваване на ...

Топлите думи идват след като Белият дом се опитва да окаже натиск върху Пакистан в наскоро преразгледаните планове на Вашингтон за слагане на край на 14-годишната война в съседство на Пакистан. Миналата седмица Обама реши да не изтегля всички американски сили от Афганистан, както бе обещал – признание, което посочва, че в Кабул все още е на ръба на стабилността. Сега САЩ искат да привлекат Пакистан с по-голяма роля в мирния процес.

Визитата на пакистанския премиер подчертава сложните съюзи във войната, която Обама наследи през 2009 година и ескалирала година след изтеглянето на американски части, предназначени да изтласкат талибанските сили. Вместо да прекрати участието на американски сили в Афганистан, американският президент обяви разполагането на 5500 войници и след 2016 година, които да продължат обучението и консултирането на афганистанските правителствени сили срещу Ал Кайда.

Пакистан бе домакин на редица срещи между афганистанските служители и талибаните през юли. Вторият кръг от преговори беше отложен, след като правителството в Кабул разкри, че лидерът на талибаните мулла Мохаммад Омар е загинал в Пакистан.

По-рано този месец, Шариф заяви, че неговото правителство се опитва да съживи преговорите между представителите на афганистанското правителство и талибаните. Но тези разговори са усложнени от Кабул, който обвинява Пакистан в двойна игра като си сътрудничи с Вашингтон, но и подслонява талибанските лидери.

Обама нареди да започне вдигането на санкциите срещу Иран

Американският президент Барак Обама нареди американското правителство да предприеме стъпки към вдигане на санкциите срещу Иран, зарад...

Отношенията между САЩ и Пакистан са сложни през годините, не на последно място заради американските опасения за растежа на потенциалния ядрен арсенал на Пакистан.

В нов доклад, публикуван в четвъртък, ядрени анализатори изчисляват, че ядрените оръжия на Пакистан са се увеличили до 110-130 бойни глави от 90-100 през 2011 година. Според доклада Пакистан може да разшири арсенала си до 250 бойни глави в следващите 10 години. Това ще направи Пакистан петата по големина в света ядрена държава след САЩ, Русия, Китай и Франция.

При извършването на неговата дружина обяви миналия четвъртък, Обама отбеляза, че пакистанските сили са изцедени останки от Ал Кайда в съседен Афганистан.

автор: Руслан Трад

Иранските балистични тестове няма да провалят ядреното споразумение, уверява Обама

Иранските тестове за балистични ракети няма да доведат до провал на ядреното споразумение с Техеран. Това заяви президентът на САЩ Бар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com