Почина историкът Нанси Хеч Дюпри

1378
Почина историкът Нанси Хеч Дюпри
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският историк Нанси Хеч Дюпри, която посвети по-голямата част от живота си на опазване на наследството на Афганистан, почина в болница в Кабул на 89-годишна възраст.

Тя за пръв път пристигна в афганистанската столица през 1962 г. като съпруга на дипломат. В града срещна втория си съпруг, покойния американски археолог Луи Дюпри, и прекара през целия си живот в изумителна страст към мюсюлманската държава.

Взрив в афганистанския град Джелалабад взе жертви

Близо до дома на афганистанския депутат Захир Кадир в източния град Джелалабад се взриви атентатор самоубиец, предаде телевизионният ка...

През следващите пет десетилетия Нанси пътува из цялата страна, написа пет пътеводителя и документира миналото, разкъсано от войната.

Много афганистанци отдадоха почит на историка в Туитър, наричана понякога „бабата на Афганистан”, която беше широко уважавана заради усилията й да запази историята и културата на страната.

Дюпри и съпругът й живяха в Афганистан до края на 70-те години, когато бяха принудени да напуснат от комунистическото правителство. Те прекараха време в пакистанския град Пешавар, помагайки на афганистанските бежанци, избягали от конфликта по време на съветската окупация от 1979-1989 г., и събирайки документи, свързани с Афганистан.

Съпругът на Дюпри почина през 1989 г. и тя се завърна в страната. С помощта на новото правителство създаде център, който да запази безценната колекция от записи на изследователите. Центърът съдържа повече от 100 000 документа на двата официални езика на страната - дари и пущу, както и на английски и други европейски езици. Звеното също така предоставя материали за четене на стотици библиотеки в цялата страна, което е отражение на вярата на Дюпри, че знанието е от ключово значение за възстановяването на Афганистан след десетилетия на конфликти.

Самоубийствен атентат в джамия в Кабул

Група нападатели щурмуваха джамия в афганистанската столица Кабул в обедните часове на петък, предава ToloNews. Афганистанските власти...

"Афганистанците притежават забележителна вътрешна сила, която ги води през две десетилетия на война. Ако им се дадат знанията, от които се нуждаят, за да участват пълноценно в усилията за възстановяване, тяхната страна ще се придвижи напред", написа тя във в.New York Times през 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com