Politico: САЩ се опасяват, че Русия може да използва химически оръжия в Украйна

2446
Politico: САЩ се опасяват, че Русия може да използва химически оръжия в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Служители от администрацията на Джо Байдън са направили оценка, че руският президент Владимир Путин може първо да използва химическо оръжие в Украйна, преди да прибегне до евентуална ядрена конфронтация с НАТО. Това би станало, ако войските му продължат да губят позиции, пише Politico, позовавайки се на шест официални лица от кръга на американския президент и от Министерството на отбраната на Щатите.

Опасенията идват на фона на стремежа на Байдън да гарантира, че съюзниците са подготвени за подобно събитие, както и да мобилизира нови ресурси и инвестиции в производството на системи за откриване на химикали при използването им. Източниците обаче подчертават, че няма разузнавателни данни, които да предполагат, че подобна атака в Украйна е неизбежна.

Разследващ журналист: Имам съмнение, че Путин ще използва химическо оръжие

"Ако руският президент Владимир Путин не превземе стратегическите градове в Украйна, имам съмнение, че той ще използва химическо оръжие...

Всъщност служители на Пентагона смятат, че бойните действия ще затихнат през зимните месеци, тъй като никоя от страните няма да може да завземе много позиции. Но в случай на продължаващи загуби на бойното поле или пълен колапс на руската армия, Москва може да прибегне до използването на химически оръжия - включително такива, с които бе извършено нападението срещу Алексей Навални, твърдят американците. В случая става въпрос за нервното бойно вещество "Новичок".

Подобна атака би включвала химически вещества, които са лесно скриваеми. Това би затруднило западните страни да обвинят Москва, заявява един от служителите пред Politico. Русия би могла да използва агенти на фармацевтична основа, известни като PBA. Някои химикали биха могли да се използват за нападение с цел много жертви - например могат да се превърнат в аерозол или да се използват в боеприпаси, за да се нанесат поражения на голяма група хора.

Съветът за национална сигурност на САЩ е отказал да коментира.

САЩ отдавна знаят, че Русия инвестира в увеличаване на капацитета си за производство на химически оръжия. Тази есен сенаторите са били информирани за руските запаси и за заплахата в Украйна, според сътрудник на Конгреса. Затова Байдън иска да подобри методите за откриване на потенциална химическа атака и подготовката за такова нападение. Тази есен Пентагонът изпрати екипи в източноевропейски страни, за да припомнят на въоръжените им сили процедурите в случай на химическа или биологическа заплаха, според цитиран служител на Пентагона. Междувременно САЩ предоставиха на Киев оборудване за химическа, биологическа и ядрена защита като част от помощта за сигурност в размер на милиарди долари.

Високопоставени служители също така настояват да се преработи подходът на САЩ както към подготовката, така и към реагирането на потенциални атаки с химическо оръжие от страна на различни участници, включително Русия. Администрацията на Байдън разработва планове за увеличаване на инвестициите в производствени мощности за системи за ранно откриване. Тя иска също така да преразгледа начините за събиране на по-добри данни и разузнавателна информация за възможностите и запасите на държавите.

Депутат на Путин: Херсон не е съвсем руски. Руски декан: Не може да се ползва ядрено оръжие (ВИДЕО)

Явните знаци, че Русия губи подпалената от руския диктатор Владимир Путин война в Украйна, вече се виждат дори в най-рейтинговите пропа...

САЩ увеличиха усилията си за проследяване на използваното от Русия (въпреки че тя отрича) нервнопаралитичното вещество "Новичок", след като международната общност го свърза с отравянето не само на Навални, но и на Сергей Скрипал. Щатите санкционираха Руската федерация заради използването на "Новичок".

Москва е свързвана и с използването на химически оръжия в Сирия. САЩ обвиниха Русия, че е помогнала на сирийското правителство да прикрие използването на забранени токсични боеприпаси по време на гражданската война в страната.

Експерти и длъжностни лица от САЩ заявяват, че проследяването на агенти на фармацевтична основа и събирането на разузнавателна информация за тяхното разработване, особено за нападателни цели, става все по-трудно. Веществата, използвани за разработване на химически оръжия, се укриват лесно и могат да бъдат вградени в законни производства, казва Грегъри Кобленц - директор на програма по биозащита в университета "Джордж Мейсън", Вирджиния.

"Традиционните ни разузнавателни методи, в които сме наистина добри, като сателитни снимки и разузнаване на сигнали, не са толкова полезни, за да ви покажат какво се случва в едно от тези основни биологични съоръжения", казва Кобленц. "За това наистина се нуждаете от разузнаване от хора на място, а е много трудно да се сдобиете с такова".

Има признаци, че Русия може да прибегне до неконвенционална война. Разузнавателни данни на САЩ от тази есен показват, че висши служители смятат, че Русия може да използва ядрени оръжия в акт на отчаяние. А през октомври руски официални лица заявиха, че Украйна подготвя операция под фалшив флаг, като ще взриви "мръсна бомба" на собствената си територия, и поставиха силите си в готовност да реагират на потенциална атака с химическо, биологическо или ядрено оръжие. Международната агенция за атомна енергия направи проверка в няколко съоръжения в Украйна и не откри никакви данни за т.нар. "мръсна бомба".

След 3 часа разговори: Байдън и Си Дзинпин са против използване на ядрено оръжие в Украйна

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин за първи път стиснаха ръцете си, откакто демократът встъпи в длъжн...

Длъжностните лица обаче не смятат, че има вероятност от ядрена или химическа атака. Представители на отбраната твърдят, че боевете ще се забавят през зимните месеци, когато дъждът и калта затрудняват придвижването на танкове и бронирани машини, и нито една от страните няма да постигне голям напредък на бойното поле. Въпреки трудно извоюваната победа на Киев при превземането на стратегическия южен град Херсон, те виждат, че предстоят тежки боеве за отвоюване на позиции от източната страна на река Днепър, където руските сили са се консолидирали.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън се отнася "сериозно" към заплахата от химически оръжия, твърдят служителите, цитирани от Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com