Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ не откри никакви данни за "мръсна бомба" в Украйна

03 ноември 2022, 17:15 часа • 1457 прочитания

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) приключиха проверките си на място в три обекта в Украйна. Те не са открили никакви данни за "мръсна бомба", нито за каквито и да е недекларирани ядрени дейности, съобщи днес генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Становището на агенцията бе публикувано в официалния ѝ сайт.

Писмените искания на украинското правителство към МААЕ за изпращане на екипи от инспектори бяха отправени, след като Руската федерация направи твърдения за подготовка на т.нар. "мръсна бомба" (с която се разпръсква радиоактивен материал) в три обекта - Института за ядрени изследвания в Киев, Източния завод за добив и преработка на полезни изкопаеми в Жовти Води и Производственото обединение "Пивденний машиностроителен завод" в Днепър.

"През последните няколко дни инспекторите успяха да извършат всички дейности, които МААЕ планираше да проведе, и получиха неограничен достъп до обектите. Въз основа на оценката на наличните до момента резултати и на информацията, предоставена от Украйна, Агенцията не откри никакви признаци за недекларирани ядрени дейности и материали в обектите", гласи становището на МААЕ.

Инспекторите също така са взели проби от околната среда за анализ в лабораториите на МААЕ. Това е често използвана мярка, която чрез свръхчувствителни аналитични техники може да предостави информация за минали и настоящи дейности, свързани с боравенето с ядрени материали.

Украинските власти твърдяха, че именно Русия се готви да използва "мръсна бомба" и затова иска да прехвърли отговорността към Киев.

"По искане на правителството на Украйна незабавно изпратих инспектори на трите места, за да изпълнят незаменимата си техническа и независима роля в проверката на фактите на място. В рамките на няколко дни те отидоха там и извършиха своите предпазни мерки при трудни обстоятелства, по време на настоящия конфликт в Украйна", заяви генералният директор Гроси.

"Нашата техническа и научна оценка на резултатите, с които разполагаме до момента, не показа никакви признаци за недекларирани ядрени дейности и материали на тези три места. Освен това ще докладваме за резултатите от вземането на проби от околната среда във възможно най-кратък срок", каза той.

Гроси подчерта, че МААЕ е готова да продължи да извършва подобни дейности по проверка в Украйна, за да удостовери отсъствието на недекларирани дейности и по този начин да предотврати всякаква злоупотреба с такива материали.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес