Продават на търг най-старата еврейска Библия

2487
Продават на търг най-старата еврейска Библия
Снимка: NYC Wanderer (Kevin Eng) / CC BY-SA 2.0

Кодексът "Сасун", кръстен на най-известния си собственик Дейвид Соломон Сасун (починал през 1942 г.), датира от 900 година и е "най-пълната еврейска Библия, оценена на между 30 и 50 млн. долара. Тя е сред най-скъпите ръкописи, продавани някога", заяви за АФП Ричард Остин, ръководител на отдела за древни книги и ръкописи в "Сотбис".

Продажбата ще се състои по време на класическия пролетен сезон на търговете за съвременно, модерно и импресионистично изкуство, организирани от най-голямата аукционна къща.

Писмени сведения за библейския цар Давид са открити от изследователи

Стелата Меша, наричана още Моавският камък, е черна базалтова каменна плоча, която днес се счита за най-големия източник на моавски ези...

Запитан за потенциалните купувачи на този кодекс, Остин заяви, че списъкът на купувачите е "бездънна яма". Това е "основополагащ текст на цивилизацията, трудно е да се намери текст, който да е имал по-голямо влияние от Библията в историята на човечеството", каза той. 

Тази библия на иврит - оригиналният език на Стария завет, който съдържа и пасажи на гръцки и арамейски - "е принадлежала на важни колекционери през 20 век. Очевидно е възможно тя да попадне в някоя институция, за да бъде изучавана там, включително и в чужбина", каза той, "независимо от вярванията", позовавайки се на значението на текста за юдаизма, християнството, исляма и светските теолози.

Кодексът Сасун е в изключително добро състояние, липсват само няколко страници и свързва 24-те книги на еврейската Библия с известните свитъци от Мъртво море, които датират от III в. пр. н. е. Макар че свитъците от Мъртво море обхващат големи части от еврейската Библия, нейната непълнота и липсата на обозначения на главите я правят труден за изучаване текст. Пълните образци на петте библейски книги, писанията и пророците от Кодекса Сасун осигуряват по-цялостна основа за изучаване на еволюцията на авраамическите монотеистични традиции.

Тази библия, по-пълна от кодекса от Алепо, чиято автентичност е "потвърдена от палеографските и кодикологичните изследвания ... и е оцеляла повече от хилядолетие в ръцете (на колекционери) - публични и частни", заяви пред АФП Шарон Либерман Минц, специалист по текстове на юдаизма в "Сотбис", цитиран от БГНЕС.

Къде е погребан библейският Голиат? Може би там, където е бил разпнат Исус

Библеисти издигнаха любопитна теория – Голгота (което означава лобно място и череп), хълмът, на който е разпънат Христос, е и мяс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка