Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

1923
Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Стотици във втория по големина град в Куба, Сантяго, се включват в рядък публичен протест в неделя (17.03) заради огромния недостиг на храна и липса на ток. Кубинският президент Мигел Диас-Канел призова за диалог в „атмосфера на спокойствие и мир", съобщава Reuters.

Протестиращите в Сантяго излизат по улиците със скандирания „електричество и храна“, според видеоклипове, публикувани в социалните медии, докато прекъсванията на тока на места продължават по 18 часа или повече на ден, повишавайки напрежението на острова.

Куба изпада в почти безпрецедентна икономическа криза след пандемията COVID-19, с огромен недостиг на храна, горива и лекарства, което предизвиква рекордно масово изселване. Над 400 000 души мигрират към Съединените щати.

Още: Куба повишава цените на горивата с над 500%

Позицията на президента

Диас-Канел потвърди протеста в Сантяго в X, малко след приключването на митинга. „Няколко души изразиха недоволството си от ситуацията с електроснабдяването и разпределението на храната“, казва Диас-Канел. „Разположението на органите на партията, държавата и правителството е да се съобразяват с оплакванията на нашите хора, да изслушват, да водят диалог, да обясняват многобройните усилия, които се полагат за подобряване на ситуацията, винаги в атмосфера на спокойствие и мир." Диас-Канел също казва, че "терористи" от Съединените щати се стремят да подклаждат нови бунтове. „Този контекст ще бъде използван от враговете на революцията за дестабилизиращи цели“, пише Диас-Канел в X.

Полицията е пристигнала в Сантяго, за да „контролира ситуацията“ и да „предотврати насилието“, според акаунт, публикуван в социалните медии от държавната CubaDebate. Все още не е ясно дали някой е бил арестуван по време на протеста.

Още: Къде се намира "залива на прасетата" и защо се нарича така

Беатрис Джонсън, служител на Комунистическата партия на Сантяго, казва, че протестиращите в източния кубински град са били "уважителни" и са слушали "внимателно" обясненията на правителството за недостига на храна и електричество.

На видеото се вижда как протестиращите скандират „свобода“.

Позицията на САЩ

Посолството на САЩ в Хавана заяви, че наблюдава протестите в Сантяго и на други места. „Призоваваме кубинското правителство да зачита човешките права на протестиращите и да отговори на законните нужди на кубинския народ“, казва посолството в X. Кубинският външен министър Бруно Родригес разкритикува коментарите на посолството на САЩ късно в неделя, като обвини за „острата икономическа ситуация“ в Куба дългогодишното търговско ембарго и санкции на САЩ. „Правителството на САЩ, особено неговото посолство в #Cuba, трябва да се въздържат от намеса във вътрешните работи на страната и подбуждане на социални безредици“, казва Родригес в X.

Протестите на острова са изключително редки, но се появяват по-често през последните години, тъй като икономическата криза разтърсва страната. Въпреки че конституцията на Куба от 2019г. дава право на гражданите да протестират, закон, определящ по-конкретно това право, е в застой в законодателната власт, оставяйки онези, които излизат на улицата, в правна безизходица. Правозащитни групи, Европейският съюз и Съединените щати разкритикуваха реакцията на Куба на антиправителствените протести повече от две години по-рано на 11 юли 2021г., най-големите след революцията на Фидел Кастро от 1959г., като груба и репресивна. Правителството на Куба заяви, че задържаните са виновни за нападение, вандализъм и бунт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка