Провалите на ФБР

6341
Провалите на ФБР
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандалът е огромен: вещи лица от ФБР години наред са давали неточни показания в съда. В общо 32 случая делата са приключили със смъртни присъди, а деветима от осъдените вече са екзекутирани.

Невинен до доказване на противното. Този принцип е залегнал в основата на американското наказателно правораздаване. Какво се случва обаче, когато напълно невинен човек е осъден въз основа на грешни доказателства?

Един бивш руски "трол" разказва

Внимание, манипулират Ви! Когато участвате в дискусии в интернет-форуми, трябва да имате едно наум. Защото из форумите се разхождат мн...

Шокиращи разкрития

От 1989 година насам повече от 300 осъдени в САЩ са били оправдани след допълнителни анализи на ДНК-проби. Всички тези хора са прекарали средно 14 години в затвора, преди да бъдат реабилитирани. Както призна сега Федералното бюро за разследване (ФБР), 26 от общо 28 експерти от лабораторията за изследване на тъкан и косми под микроскоп са давали неточни показания в 90 на сто от случаите, когато са се явявали като свидетели пред съда. В общо 32 случая делата са завършили с постановено смъртно наказание. В девет от тях смъртната присъда е вече изпълнена, а други петима осъдени са починали, докато са чакали изпълнението на смъртното наказание.

Преразглеждането на тези случаи, които са от времето преди да навлязат ДНК-тестовете, е било извършено от самото ФБР в сътрудничество с Националната асоциация на адвокатите по наказателно право и инициативата Innocence Project, която представлява невинни хора, попаднали зад решетките. През 2012 година в. "Вашингтон пост" помести статия, в която за първи път се изразяваше съмнение относно достоверността на данните от микроскопските проби на косми и тъкан. Проф. Брендън Гарет от правния факултет на университета във Вирджиния изобщо не е изненадан от разкритията: "Беше ми възложено да проверя 250 проби. В половината от случаите се натъкнах на неверни или научно неаргументирани свидетелски показания от страна на вещите лица", казва Гарет, който е автор на книгата "Да осъдиш невинен: Къде грешат обвинителите".

Според експерти от американската Национална академия на науките, проблемът с микроскопските изследвания се състои в това, че в основата си тези анализи се осланят на индивидуалната преценка дали дадена проба се отнася към определено лице или не. Липсва универсален научен метод, който със сигурност да потвърждава или отхвърля съвпаденията. "Простата истина е, че заключенията на експертите не винаги стъпват на научни методи, а това е сериозен проблем", се казва в експертен доклад.

Пълна парализа в Македония

От седмици насам македонската опозиция публикува тайни записи на телефонни разговори, които уличават управляващите в изборни измами, ...

Ще има ли последствия?

Експертът по съдебна медицина Дейвид Кей смята, че пробите от косми и тъкан, изследвани под микроскоп, могат да бъдат полезни само ако са налице и други доказателства. Проблемът е в това, че експертите не са давали своите показания с уговорката, че в заключенията им има и субективен елемент - тоест, че в крайна сметка те биха могли да се окажат неверни.

Въпреки погрешните показания на експертите от ФБР, Кей не вярва, че това ще доведе до отмяна на присъдите. Възможно е да е имало и други уличаващи доказателства, а и ако в самия съдебен процес защитата не е възразила изрично срещу резултатите от микроскопските изследвания, това сериозно намалява шансовете за оспорване на присъдата.

Проблемите с микроскопските изследвания не са отстранени и до днес, допълва Брендън Гарет от университета във Вирджиния. Макар с навлизането на ДНК-тестовете значението на микроскопските изследавния да намаля значително, методът продължава да се използва масово. "ДНК-анализът не може да бъде прилаган при всяко престъпление. В твърде много случаи продължават да се използват ненаучни и субективни методи за оценка", казва Гарет.

Да не забравяме момичетата на Нигерия!

На 14 април 2014 г. в Чибук, Североизточна Нигерия, бяха похитени над 200 ученички. И до днес няма и следа от тях. Адриан Криш посети ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка