Първи стъпки към създаването на световен съд за борба с корупцията

1187
Първи стъпки към създаването на световен съд за борба с корупцията
Снимка: iStock/Guliver

Нидерландия, Канада и Еквадор подкрепиха призивите за създаване на световен антикорупционен съд, като заявиха, че той ще помогне за справяне с "клептократите" начело на правителствата. Външните министри на трите държави подкрепиха кампанията за създаване на трибунал за борба с корупцията, който според поддръжниците си ще работи по подобие на базирания в Хага Международен наказателен съд (МНС).

"Нидерландия, Канада и Еквадор споделят виждането, че това в крайна сметка може да доведе до създаването на Международен съд за борба с корупцията", заяви нидерландският външен министър Вопке Хукстра след срещата им в Хага. "Такъв съд ще предостави на международната общност допълнителен инструмент за прилагане на съществуващите антикорупционни закони", заяви Хукстра в Туитър, цитиран от БГНЕС.

240 полицаи са разследвани за една година

Досъдебни производства срещу 240 полицаи са били образувани за една година, сочи статистика на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Да...

По данни на ООН всяка година около два трилиона долара разходи за обществени поръчки по света се губят от корупция. Американският висш съдия Марк Улф, който ръководи кампанията, заяви, че трибуналът "ще се съсредоточи върху най-високото ниво на длъжностните лица и хората, които те подкупват". "Културата за прекратяване на корупцията започва от горе на долу", заяви той по време на панелна дискусия в кулоарите на министерската среща.

Около 189 участници, включително 181 държави, са подписали Конвенцията на ООН срещу корупцията - договор, чиято цел е да спре подкупите по света. "Въпреки това клептократите се радват на безнаказаност, защото контролират правораздаването в страните, които управляват", каза Волф. "Този съд би могъл да бъде място, където много смели информатори... например, биха могли да представят своите доказателства", ако не могат да го направят в страните, в които живеят.

Но поддръжниците на съда признаха, че той все още има да извърви дълъг път, преди да стане реалност. Те се съгласиха, че съдът ще бъде изправен пред предизвикателства, подобни на тези, с които се сблъсква Международният наказателен съд, създаден през 2002 г. за преследване на лица за военни престъпления.

МНС например не разполага с възможност да арестува заподозрени и разчита на своите държави-членки да направят това с различен успех. "Искаме да разгледаме какво е проработило и какво не и какви биха могли да бъдат следващите стъпки", заяви пред комисията Мая Гроф, старши съветник по договорите на Integrity Initiatives International, неправителствената организация.

Пуснаха на свобода приближения до Кремъл бивш молдовски президент Игор Додон

Бившият молдовски президент Игор Додон, обвинен в корупция, държавна измяна, незаконно придобиване на имущество и получаване на партийн...

Нидерландският град Хага вече е домакин на множество световни трибунали, включително Международния наказателен съд и Международния съд, който се занимава със спорове между държавите - членки на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка