Речта за състоянието на САЩ на Тръмп не се размина без скандали (ВИДЕО)

4960
Речта за състоянието на САЩ на Тръмп не се размина без скандали (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Открита битка между републиканци и демократи - в това се превърна традиционната годишна реч на американския президент Доналд Тръмп за състоянието на Съединените щати.

Тръмп произнесе речта пред Конгреса, но тя беше белязана от сблъсъка му с председателя на Камарата на представителите - доайена-демократ Нанси Пелоси. Преди да започне да говори, американският президент отказа да се ръкува с Пелоси, а веднага щом свърши, пред всички камери тя скъса копие на речта на Тръмп.

Твърдения и факти - какво изопачи Тръмп в речта си пред Конгреса

Телевизия NBC анализира дали са верни някои от твърденията на Доналд Тръмп в годишната му реч "Състоянието на съюза", предаде БГНЕС. Тр...

По време на речта се стигна и до момент, в който демократите открито крещяха на Тръмп, че той е човекът, опитващ да вреди американската здравна система, след като президентът на САЩ говореше, че "някой" се опитва да го направи, предаде CNN.

Предварителните очаквания бяха, че президентът ще се фокусира върху "голямото завръщане на Америка" в речта си пред Конгреса в навечерието на очакваната оправдателна присъда в процеса на импийчмънт срещу него. Тръмп определи ситуацията в Съединените щати като по-стабилна отвсякога, посочвайки икономически успехи като доказателство - създаване на 12 000 нови предприятия, и заяви, че страната отново е уважавана в света, предаде БГНЕС.

"Казвам на всички хора от нашата велика държава и членове на Конгреса: днес ситуацията у нас е по-стабилно от всякога", заяви Тръмп. Той обаче се похвали, че при неговия мандат САЩ станали най-големия производител на нефт и природен газ, но CNN моментално извади доклад на американското енергийно министерство, според който това се е случило още през 2012 година т.е. по времето на Барак Обама.

Първата реч на Тръмп за състоянието на САЩ - със закани срещу КНДР и "Ислямска държава" и хвалби за икономиката (ВИДЕО)

Нов момент за Америка – изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Тези думи на американския президент Доналд Тръмп направиха на...

Държавният глава накратко описа успехите на САЩ, с особен акцент върху икономиката. Според него броят на работните места расте, по-специално подчерта, че са регистрирани рекорден брой заети лица сред младите хора. "След избирането ми създадохме 6 милиона работни места - 5 милиона повече, отколкото прогнозираха правителствените експерти в предишната администрация", подчерта той.

Президентът на САЩ подчерта, че безработицата спада, като при афроамериканците и ветераните достига най-ниското ниво в историята, а при жените - най-ниското ниво през последните 70 години. Тръмп добави, че доходите на домакинства в САЩ са достигнали най-високото ниво, регистрирано някога, а доверието на потребителите е достигнало "нови невероятни висоти".

Говорейки за външната политика, той описа накратко успехите на страната така: САЩ отново са уважавани в света, а враговете отстъпват. Особен акцент беше убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, като Тръмп изтъкна, че Сюлеймани бил най-големият касапин на иранския режим и е отговорен за убийствата и раните на стотици американски военни. Отделно той посочи като свой успех сключването на "споразумения за справедлива търговия", които са от полза за САЩ.

"Съединените щати са начело на дипломатическа коалиция от 59 държави срещу социалистическия диктатор на Венецуела Николас Мадуро. Мадуро е незаконно управляващ тиранин, който злоупотребява с народа си”, заяви Доналд Тръмп, обръщайки се към присъстващия в залата като гост венецуелски лидер на опозицията Хуан Гуайдо. Той потвърди, че именно него Съединени щати считат за "истинския и законен президент" на страната. Сенатори и конгресмени поздравиха Гуайдо с бурни аплодисменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка