Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

13646
Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България
Снимка: Getty Images

"Баща ми избяга от България за свободата, която предлага Америка. Но това, което видяхме сега, не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел", заяви Рита Уилсън, съпругата на Том Ханкс с български произход, предава Дойче веле, цитирани от БГНЕС.

“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.” Така започва емоционалното обръщение на американската актриса Рита Уилсън, публикувано в Туитър. В текста съпругата на Том Ханкс не пропуска да спомене българския си произход. “Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна”, пише Уилсън.

Том Ханкс и съпругата му вече са граждани на Гърция

Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън имат специална причина да празнуват тази седмица: двамата са официално гръцки граждани. На снимка...

"Това не е Америка"

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: “Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много.”

По-нататък в посланието си Уилсън прави паралел между сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ неведнъж е подхождала към чернокожи. “Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм”, пише още актрисата и подчертава: “Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

“Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел”, четем още в емоционалното послание.

Използват кръвта на Том Ханкс за коронавирусна ваксина

"Кръвта на Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън ще бъде използвана в изследвания за разработването на ваксина срещу коронавируса, тъй к...

"Моят тъст е от България"

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След Деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”. Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 година получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън. “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно световноизвестният актьор и негов зет Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във филма “Терминалът”. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка