"Ройтерс": Байдън е казал пред НАТО, че ракета от украинската ПВО е паднала в Полша

2425
"Ройтерс": Байдън е казал пред НАТО, че ракета от украинската ПВО е паднала в Полша
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън е заявил пред партньорите от НАТО и Г-7, че ракетният удар в полското село Пшеводов (Пшеводув), довел до смъртта на двама души, е бил причинен от украинската система за противовъздушна отбрана (ПВО). Това твърди агенция „Ройтерс“, позовавайки се на неназован източник от Алианса.

По-рано в сряда Байдън обяви, че е „малко вероятно“ падналата ракета в граничното на Украйна полско село да е изстреляна от Русия. Москва отрече да е изстрелвала целенасочено ракети по полска територия. В момента НАТО провежда спешна среща след инцидента, който е станал вчера следобед.

Полша: Никоя ПВО система не може да защити цялата територия на една страна

Полският генерален щаб коментира падналите ракети близо до границата с Украйна като заяви, че нито една система за противовъздушна отбр...

Към момента е установено от властите в Полша, че ракетата е „руско производство“. Това не изключва украинската ПВО-система C-300. Американски официални източници заявиха пред „Асошиейтед прес“ по-рано днес, че ракетата е изстреляна от Украйна в защита срещу руска ракета. Припомняме, че вчера руснаците нанесоха над 90 ракетни удара по различни градове в Украйна, като украинската ПВО е свалила 73 от тях.

За украинска ракета 5В55 от комплекс C-300 говорят и в руското информационно пространство - специално канали в "Телеграм". Популярният руски телеграм канал "Рибар" е един от източниците на такава информация, но изрично заключва, че украинската ракета е изстреляна в защита срещу руското ракетно нападение от вчера.

Световни лидери като нидерландския премиер Марк Рюте и финландския министър на външните работи Пека Хаависто заявиха, че каквото и да се е случило, то можеше да бъде избегнато, ако Москва не бе инициирала нова масова ракетна атака по украинска територия.

Междувременно полската полиция публикува снимка от мястото на удара, където е имало складове за сушене на зърно. Сега се вижда голям кратер:

Китай с първа реакция след смъртоносната ракета в Полша

Външното министерство на Китай призова за "спокойствие", след като Полша съобщи, че "ракета руско производство" е паднала в село близо ...

Членките на НАТО трябва да решат дали да активират Член 4 от Договора за НАТО, както се говори от снощи. Той като цяло е считан за отправна точка за мащабни операции на НАТО и е предвиден за спешни ситуации. Той официално призовава за консултации по военни въпроси, когато "териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена". Идеята е да има обсъждане при спешна ситуация и да се вземе общо решение как да се действа.

Засега се отхвърля версията, че Алиансът ще прибегне до Член 5 от Вашингтонския договор, който е основополагащ и гласи: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област“.

ОЩЕ: Какво гласи член 5 от Договора на НАТО и кога може да бъде активиран?

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността, след като НАТО излезе с позиция за Полша

Веднага ще бъде свикан Съвета по сигурността към Министерския съвет след консултациите с партньорите на България от НАТО и ЕС. Това съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка