С кои паметници ще се сбогуват САЩ и Европа?

13661
С кои паметници ще се сбогуват САЩ и Европа?
Снимка: iStock/Guliver

Европа и Америка се сбогуват с паметници, някои от които стоят от векове: протестите принуждават Западния свят да преоцени миналото си. Вестник „Взгляд“ подбра пет паметника - жертви на „черния бунт“ и показва, че в някои случаи тази „борба срещу расизма“ има двойно дъно. Освен това настоящите събития могат да нанесат сериозен удар на единството на Съединените щати и Европейския съюз, коментира изданието в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Дълги години демонтирането на паметници с усилията на тълпата беше „визитната картичка” на Източна Европа: когато комунистите дойдоха на власт, „идолите на стария режим” излетяха на земята, а в края на 80-те години същото се случи и със съветските лидери.

След като преживя Възраждането в Украйна, „падането на паметници“ се премести в САЩ и Западна Европа - яростна тълпа разрушава статуите на крале, генерали и меценати. Белите хора са принудени да изоставят почитанието на големи фигури от миналото заради политически коректно настояще. И трябва да признаем, че понякога твърденията, изказани от чернокожите, са основателни и справедливи.

Паметникът на Леополд II в Антверпен, Белгия

Статус: беше осквернен и залят с боя по време на протестите, след което градските власти решиха да го демонтират.

Вторият крал на Белгия създава, въвежда, изгражда и постига много неща, тъй като управлява страната в продължение на 44 години наравно с парламента. По същата причина той е носител на огромен брой чуждестранни ордени, включително най-високото отличие на Руската империя и Руската федерация - Орденът на св. Андрей Първозвани. Въпреки това Леополд придобива слава като чудовище през живота си, като превръща басейна на река Конго, превзет от белгийците, в свои лични владения и извършва жесток тормоз срещу местното население.

Цялата световна интелигенция от Марк Твен и Артър Конан Дойл до Владимир Илич Ленин и пионерът на киното Жорж Мелиес участват в представянето на монарха като бизнесмен, авантюрист и канибал. Има версия, че до голяма степен отрицателният образ на Леополд II предопределя факта, че неговите колеги във Франция и Великобритания не харесват монопола върху конгоанския каучук, установен от белгийския монарх. Както и да е, Конго се счита за пример за най-бруталната европейска колонизация: никой не оспорва бруталността на белгийците срещу местното население, те спорят само за броя на жертвите - от 2 до 15 милиона души.

Сега в белгийското кралство има много имигранти от Конго, враждебността им към Леополд II е разбираема и обяснима, обаче, разрушаването на паметника в Антверпен е много по-сложен заговор от обикновената борба срещу един бивш расист. Това, което изглежда като отстъпка на мигрантите и левицата, всъщност е поредният пирон в ковчега на обединена Белгия, който умишлено се задвижва от привърженици на холандската част на Белгия - Фландрия.

Паметник на генерал Робърт Лий в Ричмънд, Вирджиния

Статус: осквернен от протестиращите, предвиден на демонтаж от губернатора на щата, но съдът въведе десетдневен мораториум върху демонтажа.

Статуите на Лий, бившият главнокомандващ на армията на Конфедерацията, са свалени от пиедесталите си още преди години, но паметникът в Ричмънд е специален случай. Този град е бил столица на Конфедерацията, а самият щат Вирджиния е била главното бойно поле на Гражданската война и мястото за подписване на капитулацията на робовладелците, в допълнение, това е малката родина на генерала. Доскоро той беше буквално идолизиран там, а през 1889 г. е издигнат великолепен паметник, година след това рожденият ден на Лий става официален щатски празник.

Старецът, както е наричан, е ключов герой в историята не само на САЩ и американския юг, но и на САЩ като цяло. Той служи на Вашингтон повече от 30 години, придобива национална слава и превзема наред с други неща, Мексико Сити по време на мексиканско-американската война. Той е възпят от потомците за чест и благородство и става своеобразен символ на непреклонния дух на Диксиленд. През 1965 г. властите дори решават да възстановят историческата справедливост - те официално са върнали на генерала американското му гражданство, отнето след победата на Севера.

Между другото, Лий започва да командва войските на робовладелците почти случайно, а преди това категорично отхвърля самата идея за война: Северът се опитва безуспешно да го включи в подкрепата си в кампанията срещу Юга, но генералът подава оставка и отива да служи в армията на родната си Вирджиния, която скоро напуска САЩ и се присъединява към Конфедерацията. Но нито този факт, нито статутът на „най-уважавания човек на юг“, нито всички предишни заслуги, спасяват Лий от преразглеждане на историческата му роля в посока на „проклетия расист, който се бори за правото да се запази робството“.

Паметникът на Едуард Колстън в Бристол, Великобритания

Във всички райони на Ню Йорк ще се появят улици с име "Животът на черните има значение"

Улици с името „Животът на черните има значение“ ще се появят във всички райони на Ню Йорк. Това съобщи на брифинг в общинат...

Състояние: отстранен от пиедестала и хвърлен от тълпата в пристанището.

Колстън е богат търговец, инвестирал огромни средства в родния си град. След като натрупва капитал от продажба на плодове и тъкани, той строи училища, болници и църкви, създава благотворителни фондове и предоставя стипендии.

Проблемът е, че следващият бизнес интерес на Колстън след плодовете и тъканите стават черните роби - той ги продава в Америка, използвайки висши длъжности в английския монопол на този черен бизнес – Кралската африканската компания.

Няколко училища и организации, кръстени на търговеца на роби, вече са променили името си. Паметникът, издигнат на благодарни граждани през 1895 г., най-вероятно няма да бъде възстановен, но ще отнеме много време, за да бъде заличено напълно това име от картата на града - материалният принос на Колстън за Бристол е огромен.

Както и да е, британските консерватори в момента са по-загрижени за Лондон, отколкото за Бристол. Кметът на британската столица Садик Хан подкрепя протестиращите и вече нареди да се създаде комисия, която да оцени „етиката“ на лондонските паметници и топоними. Реакцията на това предложение беше, меко казано, нееднозначна: не всички са убедени, че съдбата на лондонските паметници трябва да бъде решена от пакистанците.

Историк от САЩ за расовите протести: Чуваме "предсмъртните хрипове" на старата Америка

Сегашните расови протести в САЩ са свързани със "стария проблем" на страната, а именно с твърдението, че животът на белия човек е по-ск...

Паметник на Сесил Родез, Оксфорд, Великобритания

Статус: беше нападнат, но оцеля, разглежда се официално предложение за неговото демонтиране.

Родез е един от най-богатите и влиятелни хора на своето време - генерал на британския империализъм. В своята картина на бъдещето Лондон управлява почти целия свят, включително САЩ, а Африка трябва да се превърне в източник на неизчерпаемо богатство за британската монархия. В крайна сметка той наистина изиграва решаваща роля в колонизацията на Черния континент и Родезия (сега Зимбабве) получава името си в негова чест.

Претенциите към Родез са ясни - експлоатацията на туземците, расизмът, апартейда. Паметникът в университета в Кейптаун (за Южна Африка той е дори по-значима фигура, отколкото за Великобритания) е съборен по-рано, но сега, очевидно, е ред на Оксфорд - университетът, който Родез завършва и на когото дарява много пари, включително за създаване на собствена стипендия.

Един от неговите лауреати е бъдещият президент на САЩ Бил Клинтън. Извинение за това от кабинета му все още не е получено.

В Антверпен премахнаха статуя на крал Леополд II

Прочутият белгийски пристанищен град Антверпен премахна статуя на крал Леополд II във вторник, само няколко дни след като тя беше залят...

Паметник на Луи XVI в Луисвил, Кентъки

Статус: осквернен и повреден от протестиращите, които откъснаха дясната ръка на статуята

Луи XVI е един от страдащите изобщо за нищо: той е точно този, в чиято чест най-големият град Кентъки e получил името си. По едно време французите и Франция активно сa подкрепяли младата американска държава в противовес на Лондон, оттук и жестът към краля от основателите на Луисвил.

Що се отнася до паметника, той е издигнат два века по-късно - през 1967 г. и действа като подарък за Луисвил от френския Монпелие, след като тези градове са „свързани“, тоест са станали побратимени градове.

Иронията на ситуацията е, че Луи XVI е същият крал, който губи главата си след Френската революция .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка