САЩ и Япония засилват отбраната заради Китай

962
САЩ и Япония засилват отбраната заради Китай
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън и гостуващият японски премиер Фумио Кишида обявиха най-значимото в цялата история засилване на двустранните отношения в отбраната, предаде БГНЕС.

Още: Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми

Байдън постла червения килим за Кишида с луксозна вечеря, плюс музика от легендарния американски певец Пол Саймън, докато се опитваше да подчертае значението на Япония като решаващ съюзник в Азиатско-Тихоокеанския регион срещу Пекин. „Това е най-значимото подобрение в нашия съюз, откакто беше създаден“, каза Байдън на пресконференция с Кишида в Розовата градина на Белия дом. 81-годишният президент на САЩ каза, че отношенията им са "неразрушими" и техните споразумения в сряда поставят "нов критерий за нашето военно сътрудничество". Двамата лидери разкриха планове за преструктуриране на американското военно командване в Япония, най-голямата подобна промяна от 60-те години на миналия век насам. Отделно САЩ, Япония и Австралия ще стартират съвместна мрежа за противовъздушна отбрана. Този ход има за цел да направи американските и японските сили по-мобилни в случай на криза като китайска инвазия в Тайван.

"Чисто отбранителен"

Подобрението идва на фона на напрежението относно претенциите на Пекин върху Тайван и огромни части от Южнокитайско море, въпреки усилията на Вашингтон да намали риска от конфликт. Байдън настоя, че военното надграждане в задния двор на Китай е „чисто отбранително“ и „не е насочено срещу нито една страна и не е заплаха за региона“. Междувременно Кишида призова по време на пресконференцията за "мир и стабилност" в Тайванския пролив. Но Байдън не крие желанието си да създаде съюзи в региона, за да се противопостави на Китай. В четвъртък той ще бъде домакин на първата тристранна среща на върха между Япония, Филипините и САЩ за задълбочаване на техния съюз.

Все пак изпълненото с помпозност държавно посещение на Кишида целеше да подчертае по-широките културни и икономически отношения между две съюзнически държави, които бяха във война преди 80 години. Байдън обяви, че японец ще бъде първият неамериканец, който ще ходи на Луната в рамките на американски полет след няколко години. Лидерите също обявиха сделки в сферата на технологиите, включително на изкуствения интелект и икономиката.

Демокрацията пред автокрацията

Домакините са подготвили екстравагантно гостуване на 66-годишния Кишида и съпругата му Юко. Официалната вечеря ще се проведе в голямата източна зала на Белия дом, украсена с ветрила и цъфнали вишни. Главните готвачи на Белия дом ще сервират ястие с японски вкусове, като се започне с домашно сушена сьомга, последвано от сухо отлежало ребро със сос уасаби и солена карамелена торта с шамфъстък и черешов сладолед. След вечеря Пол Саймън "ще изпълни селекция от свои емблематични песни", каза социалният секретар на Белия дом Карлос Елизондо пред репортери. Първата дама Джил Байдън каза по време на подготовката на вечерята, че ще се отпразнува „процъфтяващото“ приятелство между САЩ и Япония. „Нашите страни са партньори в свят, в който избираме създаването пред разрушението, мира пред кръвопролитието и демокрацията пред автокрацията“, каза тя.

Кишида е първият японски лидер, получил държавно посещение в САЩ след Шиндзо Абе през 2015 г., и едва петият световен лидер, откакто Байдън встъпи в длъжност през 2021 г.

Непоколебима пацифистка от десетилетия, Япония през последните години направи "някои от най-значимите, важни промени" след Втората световна война, каза американският посланик в Япония Рам Емануел преди посещението.

Още: САЩ дават на Украйна хиляди оръжия, иззети от Иран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com