САЩ искат нови зони за добив на петрол в морето

17723
САЩ искат нови зони за добив на петрол в морето

Американските власти предложиха да бъде разрешен добивът на петрол в големи части от континенталния шелф на САЩ, заяви във вторник Министерството на вътрешните работи, отговарящо за природни ресурси на страната, предаде БГНЕС.

Планът обхваща периода 2017 - 2022 г. През това време властите предлагат компаниите да могат да разработят 14 участъка в осем области. Десет от тези участъци са в Мексиканския залив, три - край бреговете на Аляска, а още един е в южната част на атлантическото крайбрежие на САЩ.

"Безопасното и отговорно развитие на нашите енергийни ресурси е основен елемент на политиката на администрацията, насочена към подкрепа на създаването на нови работни места в САЩ и намаляване на зависимостта от вноса на петрол", каза главата на вътрешното ведомство Сали Джевел. Тя нарече плана "балансирано предложение, което ще даде възможност да се развият 60% от неоткритите технически използваеми ресурси". Тя подчерта, че планът "защитава тези зони, които са твърде специфични за разработване".

Междувременно природозащитниците в САЩ изобщо не споделят оптимизма на администрацията. Лидерът на организацията Oil Change Internaational Стив Крецман заяви за агенция Блумбърг (Bloomberg), че планът "засилва опасенията за изменението на климата". "Светът още сега е в дълбока екологична криза. И щом сме в такава ситуация, първата стъпка, която е нужна, е да се спре сондирането", смята екологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com