САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая „Скрипал"

2606
САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая „Скрипал"
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати въвеждат втори пакет санкции срещу Русия заради случая "Скрипал", тъй като Москва, според тях, не е предоставила необходимите гаранции съгласно американското законодателство, заяви висш ръководител на американската администрация пред РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

"След първия пакет санкции в отговор на използването от Русия на Новичок при опит за покушение над частно лице в Обединеното кралство, Русия не предостави гаранциите, изискани от американското законодателство, така че въвеждаме втори пакет санкции", заяви официалният представител.

Лондон глоби Russia Today 200 000 паунда заради аферата Скрипал

Британският медиен регулатор (Ofcom) глоби руската държавна телевизионна компания RT (Russia Today) 200 000 паунда за "сериозни прова...

Според публикувания на страницата на Белия дом документ, санкциите предвиждат противодействие при предоставянето на заеми, финансови ресурси или техническа помощ от страна на международни финансови институции. Такова противодействие САЩ могат да окажат чрез представителите си в тези организации (например МВФ, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други).

Предвижда се забрана за всички банки в САЩ да предоставят какъвто и да е заем или кредит на правителството на определена държава, с изключение на заеми или кредити за закупуване на храни или други селскостопански стоки и продукти.

Съгласно указа, изпълнението на въведените санкции е възложено на министъра на финансите на САЩ, съгласувано с държавния секретар.

Указът е подписан в подкрепа на изпълнението на закона „За контрол над химическите и биологическите оръжия” от 1991 г., по силата на който преди година е приет първият пакет от санкции срещу Русия по делото Скрипал.

Документен случай тип "Станишев" в най-известната британска база за химическо оръжие

Секретни документи на британската военна база за производство на химически оръжия "Портън Даун” бяха открити в кофа за боклук. Ак...

По-рано Политико, позовавайки се на два източника в администрацията на САЩ, съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал указ за въвеждане на втори пакет санкции срещу Русия във връзка със случая с отравяне на бившия служител на ГРУ, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В средата на май заместник държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън съобщи, че вторият пакет от санкции на САЩ срещу Русия във връзка с така нареченото дело „Скрипал“ е подготвен и изпратен до държавния секретар и президента на страната. В английския град Солсбъри на 4 март 2018 г. според британските власти бившият служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени, което предизвика голям международен скандал. Лондон смята, че руската държава е замесена в отравянето на Скрипал с веществото А234, Москва категорично отрича това. Руският министър на външните работи Сергей Лавров през май 2018 г. заяви, че делото на Скрипал се разпада поради липсата на каквито и да било доказателства за вината на Русия.

Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство, каза по-рано, че около 60 дипломатически ноти са изпратени до Министерството на външните работи по случая „Скрипал“ с искане да се даде достъп на Русия до разследването, като и за правна помощ и предложения за сътрудничество, включително за съвместно разследване, но британските власти не са отговорили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка