САЩ отбелязаха годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г.

3355
САЩ отбелязаха годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Доналд Тръмп отдаде почит на "героите" в нападението над САЩ на 11 септември 2001 г., обещавайки, че Америка никога няма да се поддаде на злото и че ще направи всичко, което е необходимо, за да запази страната в безопасност.

Под сивото небе в Шанксвил, Пенсилвания, Тръмп похвали смелостта на 40-те мъже и жени на борда на полет 93 във връзка с действията им срещу четиримата похитители, отклонили самолета и насочили го към Вашингтон.

"Пътниците и членовете на екипажа се събраха, гласуваха и решиха да действат", каза Тръмп. "Те нападнаха врага, воюваха до самия край и спряха силите на терора, побеждавайки този зъл, ужасен дяволски план", посочи президентът, цитиран от AFP.

3,7 млрд. долара компенсации за пострадалите от атаките на 11 септември 2001 г.

Около 3,7 милиарда долара са отделени за около 16,8 хиляди души като компенсация за физически и морални щети във връзка с терористичнит...

По думите му "смелите патриоти са отхлабили примката на враговете на нацията и са се присъединили към безсмъртните редици на американски герои". След като се обръщат към близките си с последни сбогувания, много пътници на борда на полет 93 са се обединили срещу похитителите и са им попречили да ударят столицата на САЩ.

Самолетът се е разбил в поле край малък пенсилвански град, където е издигнат паметник, наречен "Кулата на гласовете". "Този мемориал сега е послание към света. Америка никога няма да отстъпи пред тиранията", каза още Тръмп, като отбелязва, че близо 5,5 милиона американци са се присъединили към американските военни на 11 септември.

"Като главнокомандващ винаги ще правя всичко, което е по силите ми, за да попреча на терористите да поразяват американската земя", добави президентът, като същевременно отдаде почит на близо 7 000 американски служители, убити, "при изправянето пред опасността от радикален ислямски тероризъм".

Малко по-рано в родния град на президента Ню Йорк беше отбелязана минута мълчание в 8:46 ч. (12:46 централно гринуичко време) - моментът, в който първият от двата отвлечени самолета порази Световния търговски център, пише още БГНЕС.

Церемонията по случай проявените геройства в събитията на 11 септември 2001 г. продължи малко повече от три часа.

Тръмп почете жертвите на 11 септември и заплаши „убийците диваци”

Президентът Доналд Тръмп почете 2 977-те жертви, загинали при атентатите със самолети на 11 септември 2001, и предупреди, че „уби...

Хронологията

Четири самолета бяха отвлечени от бойци от "Ал Кайда", използвайки ги, за да се врежат в двойните кули на търговския център и да ударят Пентагона. Полет 93 е четвъртият самолет. С убити 2 996 души и повече от 6 000 ранени, атаката от 11 септември 2001 г. остава най-смъртоносната в историята на САЩ.

Тя хвърли Съединените щати във верига от войни срещу ислямските джихадисти.

В Пентагона огромно американско знаме беше издигнато от западната страна на сградата при изгрев слънце, отбелязвайки мястото, където полет 77 се разби във военния щаб. Всички 59 пътници и екипажа на борда на самолета бяха убити, заедно с още 125 служители, намиращи се в Пентагона.

В допълнение към загиналите на 11 септември, хиляди доброволци за спасяване на пострадалите, строителни работници и жители са развили заболявания, много от които са в резултат на вдишване на токсични изпарения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com