X
 
 

САЩ повишават митата за самолети от ЕС

1028 0
САЩ повишават митата за самолети от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver
От 18 март тази година Вашингтон вдига митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, гласи съобщение на търговския представител на САЩ.

В съобщението се казва също, че САЩ са все така открити за разрешаване на спора чрез преговори, предаде БГНЕС.

СТО одобри новите мита на САЩ върху стоки от ЕС заради Airbus

Продължаващата вече 15 години разправия „Еърбъс“-„Боинг“ достигна своята кулминация. Световната търговска орган...

Търговските отношения между САЩ и ЕС не се намират в най-доброто си състояние. САЩ, например, наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция - съответно 25% и 10%. ЕС въведе ответни мита.

През май 2018 г. Световната търговска организация (СТО) окончателно отсъди, че признава за незаконно субсидирането на Airbus от държави в ЕС, което ощетява американския концерн Boeing.

Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри на СТО за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. СТО разреши на САЩ да въведе мита върху вноса от ЕС на стойност 7,5 млрд. долара. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн Airbus. На свой ред Еврокомисията заявяваше, че в паралелен случай, засягащ подкрепа за Boeing, ще представи в СТО иска да въведе контрамерки срещу американска продукция. Тогава се уточняваше, че ЕС е готов за търсене на мирно регулиране на въпроса.

Actualno.com

Етикети: