САЩ ще затварят границата с Мексико при определени условия: Сделка между Байдън и сенатори

1598
САЩ ще затварят границата с Мексико при определени условия: Сделка между Байдън и сенатори
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски законодатели и от Републиканската, и от Демократическата партия са близо до сключване на споразумение с администрацията на президента Джо Байдън относно имиграционната политика. Сделката ще постави началото на нов, широкообхватен контрол по границата с Мексико, като целта ѝ е да се намалят безпрецедентните нива на незаконно преминаване през границата в последните 3 години.

Напредъкът стана ясен от публикация на CBS News, позоваваща се на трима души, запознати с разговорите. Вече седмици наред Белият дом и трима сенатори водят разговори по темата при закрити врата. Те може да обявят споразумението още тази седмица. Тримата сенатори са Джеймс Ланкфорд от републиканците, Крис Мърфи от демократите и независимият Кирстен Синема.

Още: Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда

Труден път през парламента

Всяко двупартийно предложение за имиграцията ще се изправи пред трудна битка в Камарата на представителите, където председателят Майк Джонсън от Републиканската партия и други консервативни законодатели настояват за още по-строги промени в системата за предоставяне на убежище.

Разногласията сред републиканските законодатели относно това дали да подкрепят сделката за границата с Байдън, също се засилиха, след като бившият президент Доналд Тръмп се обяви против нея. На митинг в Лас Вегас в събота той заяви, че "предпочита да няма законопроект, отколкото да има лош законопроект".

Още: Тръмп отхвърли плана на Байдън за границата с Мексико

Какво ще се промени със сделката?

Ако бъде прието като закон, споразумението ще е първата основна двупартийна промяна на националната имиграционна система от 90-те години насам.

Очаква се сделката да даде на изпълнителната власт нови законови правомощия за ефективно спиране на предоставянето на убежище между официалните пунктове за влизане в САЩ, когато броят на преминаващите мигранти надхвърли определени прагове. Това ще засегне отдалечени райони в Аризона, Калифорния, Ню Мексико и Тексас, където мигрантите редовно преминават незаконно в Щатите. Претоварените федерални имиграционни служители пък често ги освобождават, тъй като не разполагат с ресурси да проверяват всички за убежище.

Още: Всеки четвърти в Германия е мигрант или дете на мигранти

Затваряне на границата - кога?

Правомощието за "затваряне на границата", което Байдън определи в петък, ще бъде въведено, след като средните дневни нива на преминаване на мигранти достигнат 5000 за седем дни или 8500 за един ден. Всичко това може да бъде активирано и по преценка, след като среднодневните пресичания надхвърлят 4000 за една седмица. Ще има и ограничение за броя на дните в годината, в които президентът може да се позове на това правомощие.

Снимка: Getty Images/Guliver

Когато правомощията бъдат задействани, мигрантите, които преминат незаконно в САЩ, няма да могат да поискат убежище и ще бъдат изправени пред бърза депортация в Мексико или в родната им страна. Изключения ще се правят за тези, които преминат успешно проверките за други, по-трудно достъпни форми на хуманитарно убежище, включително защита по Конвенцията на ООН срещу изтезанията.

Действащото законодателство на САЩ позволява на повечето мигранти на американска земя да поискат убежище, дори ако са влезли в страната незаконно.

На 26 януари Байдън заяви, че ще използва новите правомощия "в деня, в който подпиша закона", като нарече възникващото споразумение "най-строгият и справедлив набор от реформи за защита на границата, които някога сме имали в нашата страна".

Въпреки че предложението, договорено от Белия дом и законодателите, предвижда санкции за тези, които влизат в САЩ нелегално, то ще запази убежището на официалните входни пунктове. Всъщност ще изисква от граничните служители на САЩ да продължат да обработват повече от 1400 лица, търсещи убежище, дневно на тези официални гранични пунктове, когато се задейства правомощието за "затваряне", съобщиха източници на CBS News.

Другите предложения

Други предложения, свързани с границите, които вероятно ще бъдат включени в евентуална сделка, включват: разширяване на обхвата на правомощията за ускорено извеждане; инструктиране на имиграционните служители да решават случаите на предоставяне на убежище в рамките на шест месеца, за разлика от сегашния срок, който продължава с години; повишаване на стандарта за доказване при първоначалните интервюта за предоставяне на убежище.

Лицата, които преминат първоначалните прегледи за хуманитарна закрила, включително когато е в сила правомощието за "затваряне", по принцип ще бъдат освобождавани до пълното преразглеждане на случаите им с незабавно право на работа в САЩ. Това е промяна, която вероятно ще бъде приветствана от Демократическата партия. Има и предложение за осигуряване на адвокати на търсещите убежище.

Още: САЩ разполагат ядрени ракети на британска територия

За какво са се разбрали законодателите и Байдън?

Един от най-спорните въпроси в преговорите беше правомощието за предсрочно освобождаване на имигранти, което Байдън използва в широк мащаб за презаселването на повече от 1 милион бежанци и мигранти. Белият дом не иска по-широки ограничения, за които настояваха републиканците. Не се очаква сделката да спре програмите за предсрочно освобождаване на администрацията на Байдън, които позволяват на базирани в САЩ лица да спонсорират влизането на някои латиноамерикански мигранти и украинци, казват източниците на CBS.

Администрацията на Байдън поиска 14 млрд. долара за финансиране на граничните операции и наемане на допълнителни служители по предоставяне на убежище, гранични агенти и имиграционни съдии. Преговарящите са се съгласили да отпуснат 50 000 нови семейни и трудови имигрантски визи, да предложат постоянно пребиваване на десетки хиляди афганистанци, доведени в САЩ след завладяването на Кабул от талибаните през 2021 г., и да предоставят имиграционен статут на децата на притежателите на визи H-1B.

Споразумението няма да легализира нито един от около 11-те милиона имигранти, които живеят в САЩ без законно разрешение, включително така наречените "мечтатели", доведени в страната като непълнолетни - група, защитавана от демократите в продължение на десетилетия.

Според официалните правителствени данни - имиграционните служби на САЩ са обработили над 302 000 мигранти по южната граница през декември, което е рекордно висок брой. Оттогава незаконните преминавания на границата рязко са намалели - тенденция, която американските власти обясняват с повишеното прилагане на имиграционните закони и историческото затишие след празничния сезон.

Още: Рекордна миграция във Великобритания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка