Тръмп отхвърли плана на Байдън за границата с Мексико

2874
Тръмп отхвърли плана на Байдън за границата с Мексико
Снимка: Getty Images

Сегашният президент на САЩ Джо Байдън и кандидатът за президент Доналд Тръмп си размениха словесни удари относно двупартиен план за реформа на граничната система, насочен към спиране на вълната на мигранти, преминаващи в Съединените щати от Мексико, информира БГНЕС.

Още: Тръмп осъден да плати 83,3 млн. долара за клевета

Планът

Тъй като имиграцията е един от най-горещите изборни въпроси в реванша между Тръмп и Байдън за Белия дом тази година, съдбата на законопроекта, обсъждан от Сената, се превърна в бойно поле с висок залог. Фаворитът на първичните кандидати на републиканците Тръмп постави имиграцията на преден план и в центъра на кампанията си, отправяйки ужасни предупреждения за ситуацията на границата, но същевременно силно се противопостави на сделката, въпреки че Байдън обещава временно да „закрие“ граница.

Байдън подкрепи предложения законопроект, настоявайки, че той ще постави началото на „най-трудния“ набор от гранични реформи. „Това ще ми даде като президент спешни правомощия да затворя границата, докато си я върнем под контрол“, каза Байдън в реч в Южна Каролина. „Ако този законопроект беше закон днес, щях да затворя границата веднага и да го оправя бързо", допълни той, предаде АФП.

Атаките между Байдън и Тръмп не спират

Вместо това Тръмп продължи да критикува Байдън заради „отворените граници“, докато напливът от мигранти разтърсва вътрешната политика. "Границата е в такава политическа игра, в каквато никога не е била", заяви той по време на предизборна реч в Лас Вегас.

След активното лобиране на Тръмп Майк Джонсън, председател на контролираната от републиканците Камара на представителите, заяви в отворено писмо, че всеки подобен законопроект, приет от Сената, ще бъде "мъртъв" и никога няма да бъде приет от Камарата.

"Те обвиняват мен, аз казах: Няма страшно, обвинявайте ме, моля", каза Тръмп. "Предпочитам да няма никакъв законопроект, отколкото лош законопроект", добави той.

Тъй като републиканският губернатор на Тексас Грег Абът и федералното правителство влизат в противоборство за контрола върху границата, Тръмп заяви, че ще даде на щата "пълната си подкрепа" и ще "разположи всички необходими военни и правоохранителни ресурси, за да запечата последния участък от границата".

В унисон с често мрачната си реторика по отношение на имиграцията бившият президент заяви, че има "100-процентов шанс за има голяма терористична атака в Съединените щати", извършена от хора, пресичащи границата.

"Ще започнем най-голямата вътрешна операция по депортиране в Америка", каза той, като често повтаряното предизборно обещание предизвика възгласи от публиката.

Сделката, която се договаря в Конгреса, е свързана с високи залози, и то не само за кандидатите за президент.

Освен че ще отговори на опасенията на американците относно притока на мигранти, пристигащи през Мексико, тя ще осигури жизненоважна военна помощ за Украйна във войната ѝ срещу руските нашественици.

Само преди дни изглеждаше, че е възможно да се сключи двупартийна сделка, която да обвърже помощта за Киев - приоритет на Байдън - с пари за гранична сигурност, за което настояват републиканците.

Заместник прессекретарят на Белия дом Оливия Далтън заяви тази седмица, че администрацията на Байдън е работила "добронамерено" с републиканците за постигане на споразумение и се надява те "да останат на масата, за да можем да го направим".

Още: Щабът на Байдън: Победата на Тръмп е ясна, той ще е кандидатът на републиканците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка