X
 
 

САЩ удари с нови санкции Куба, Венецуела и Никарагуа

1318 3
photo of САЩ удари с нови санкции Куба, Венецуела и Никарагуа
Снимка: Getty images/Guliver
САЩ въведоха нови санкции срещу Куба, Венецуела и Никарагуа или срещу т. нар. от Вашингтон "тройка на тиранията".

Санкциите засягат компании, свързани с кубинските въоръжени сили, Централната банка на Венецуела и Агенция за привличане на инвестиции на Лауреано Ортега, син на президента на Никарагуа.

Русия обяви, че е против едностранни санкции и че новите американски мерки срещу Куба противоречат на международното право.

"Обявяваме пет допълнителни ограничения за Куба, които забраняват директни финансови транзакции към лица или фирми,свързани с армията, разузнаването и службите за сигурност на Куба. Това включва държавната авиокомпания "Аерогавиота", каза съветникът по сигурността на САЩ Джон Болтън.

Вашингтон забранява и пътуванията на американци до острова, ако нямат роднини там. Болтън говори още и за полети на руски военни самолети до Венецуела с неизвестен товар и заяви, че регионът трябва да остане свободен от вътрешен деспотизъм и външна доминация. Управляващите в Никарагуа също са засегнати.

"Ще преследваме парите на фамилията Ортега, която продължава да живее за сметка на мизерията на никарагуанския народ", категоричен бе Болтън.

Новите мерки срещу Куба последваха важно решение на Вашигтон. Белият дом отмени забрана американци да съдят чужди компании,които контролират собственост, национализирана от Кастро през 1959 г. Това може да засегне канадски и европейски фирми.

Хавана отговори, че санкциите ще имат отражение върху икономиката ѝ и напомни за съпротивата на революционерите в Залива на прасетата.

Ще се противопоставим с решителност, както в Хирон, преди 58 години. Ако Америка е решила да се конфронтира, ние няма да се огънем, каза външният министър на Куба Бруно Родригес.

Москва вече отхвърли призива на Вашингтон да изтегли военните си специалисти от Венецуела заяви, че е против едностранни санкции.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители