Северен поток-2: „Фортуна" бие рекорди, нервирайки Байдън

2732
Северен поток-2: „Фортуна" бие рекорди, нервирайки Байдън
Снимка: iStock/Guliver

„Администрацията на Байдън е готова да се откаже от санкции срещу шефа на газопровода Северен поток-2.” С такова неочаквано заглавие се появи статия в добре информираното издание Politico за американска политика. Авторът на публикацията Бен Лефевр се позовава на два източника едновременно: в Белия дом и в Държавния департамент.

От една страна, Министерството на външните работи на САЩ подкрепя налагането на санкции срещу четири кораба, участващи в изграждането на Северен поток-2 и четири свързани компании. От друга страна, Джо Байдън планира да отмени санкциите срещу оператора на газопровода Nord Stream 2 AG и неговия изпълнителен директор Матиас Варниг.

В същото време се чуват думи, че САЩ считат SP-2 за геополитически проект, който застрашава националната сигурност на САЩ, както и икономическия суверенитет на Украйна. Белият дом обаче смята, че натискът върху Берлин предизвиква реакция и дори може да доведе до рязко влошаване на отношенията между двете ключови западни държави.

Какво става? Путин спечели или Байдън има коз в ръкава си? Изявлението на Държавния департамент, че САЩ все още разглеждат SP-2 като заплаха за националната сигурност, е силна версия в полза на продължаването на мръсната игра на американците срещу Русия.

"Санкциите срещу корабостроителните компании, изграждащи газопровода, все още могат да забавят завършването на Северен поток-2, който е прокаран повече от 90%" - казват източниците за Politico. "Противниците на газопровода разчитат също така, че германската Зелена партия, която се противопостави на тръбопровода, ще спечели места на парламентарните избори, насрочени за септември."

Смята се, че следващият германски канцлер ще бъде "зелената" Аналена Бербок, която ще замени Ангела Меркел. От няколко седмици Партията на зелените заема първо място във ФРГ в повечето проучвания на общественото мнение, изпреварвайки дори алианса ХДС/ХСС на Меркел. Вярно е, че на последните федерални избори на 24 септември 2017 г. Зелените спечелиха само 8,9% от гласовете и според германските експерти, дори в светлината на нарастващата популярност, те няма да спечелят повече от 28%.

Аналена Бербок не само се застъпва за „отворени врати за имигранти“, но и обещава да създаде „Федерална европейска република“, лишаваща правителствата на членовете на ЕС от последните национални правомощия.

Очевидно много хора не харесват това. Без да сключат съюз с ХДС/ХСС, „зелените“ няма да могат да направят своя кандидат канцлер. Каквото и да бъде, но Politico ясно посочва, че Байдън разчита на промяна в курса на Германия към Русия, като по този начин показва, че дълбоко уважава суверенитета на Германия.

Така че от гледна точка на настоящия политически пасианс, тръбопроводът SP-2 трябва да бъде завършен до септември. В тази връзка санкциите срещу корабостроителните компании, изграждащи Северен поток-2, трябва да се разглеждат само като опит на американците да спечелят време.

Според информация от Германия и източници, запознати със строителството на SP-2, баржата Фортуна чупи всички рекорди и се очаква да завърши работата по втората линия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания (южно от остров Борнхолм) за 23 май. След това остава да се завършат още 13,9 километра в немската ИИЗ в района на Адлергрунд в Балтийско море.

По този начин, според германския регулатор, „Фортуна” е стигнала до „домашния участък”. Времето в строителната зона е благоприятно. Сега морето е почти спокойно с вятър 1 м/сек, което позволява полагане на около 1 км на ден. Работата в датската ИИЗ в най-трудния участък, където втората тръба от SP-2 пресича съществуващия Северен поток-1, беше завършена на 14 май.

Това означава, че след пусковите работи доставките на газ с годишен капацитет от около 22,5 милиарда кубически метра ще започнат достатъчно скоро за Германия.

Свалянето на санкциите срещу Nord Stream 2 AG може да ускори пускането на „Северен поток 2”

Решението на САЩ да не въвеждат санкции срещу оператора на проекта „Северен поток 2” повишава шансовете строителството на г...

Що се отнася до тръбополагащия „Академик Черски”, според сайта MarineTraffic, той уверено изгражда първата тръба от SP-2. Но скоростта на полагане е малко по-лоша - около 600 м на ден, докато той има около 65 км за изграждане във водите на Дания и 16,5 км в Германия. Очевидно до септември той няма да може да стигне до желаното германско крайбрежие, което създава сериозни рискове.

Имайте предвид, че и двата кораба редовно срещат проблеми, изкуствено създадени от противниците на SP-2, чието решение отнема безценно време. Последният препъни камък беше иск на германски природозащитници от организацията Набу, която заведе дело срещу германския регулатор, който позволи изграждането на газопровода Северен поток-2.

На 17 май Германската федерална служба за корабоплаване и хидрография (BSH) преодоля това препятствие, като позволи на „Фортуна” да продължи да полага втората тръба в немската ИИЗ без пауза. Най-вероятно това се дължи на факта, че съоръженията за съхранение на газ в Германия са полупразни след февруарското пристигане в Европа на „старата Голяма слана“ - както германците наричат най-мразовитите зими.

Всичко това заедно определя пазара на ценни книжа за благоприятен изход за Руската федерация в конфронтацията с американците в битката за Северен поток-2, главно поради положителните новини от Балтийско море. През последната седмица акциите на Газпром нараснаха, добавяйки почти 10%. Въпреки това експертите на Finam не са толкова оптимистични.

„Въпреки че според нас новината (за решението на администрацията на Байдън да се откаже от налагането на санкции срещу оператора„ Северен поток-2 показва известно облекчаване на натиска върху проекта за газопровод, все пак отбелязваме значителни политически рискове за проекта" - се казва в коментара на Финам.

САЩ все пак готвят санкции заради "Северен поток 2", но само срещу Русия

САЩ възнамеряват да наложат санкции срещу четири кораба и четири юридически лица от Русия по проекта "Северен поток 2", се посочва в до...

Не е изключено германците да изберат позицията „и за вашата, и за нашата“, като пуснат едната (втората) тръба и блокират другата (първата). Не, той ще бъде завършен, но евентуално ще бъде блокиран, като по този начин ще се създаде друг "морков" за Русия. А американците ще бъдат доволни, макар и отчасти, като същевременно запазят лицето си. Те ще кажат: „Накарахме руснаците да платят страхотна цена“.

Като цяло Германия ще е доволна от допълнителните 22,5 милиарда кубически метра, което ще позволи да се задържи украинският транзит в количеството, необходимо за поддържане на GTS "Nezalezhnaya" в полумъртво състояние: не труп, но не и наемател. Във всеки случай акционерите на SP-2, според Държавния департамент и Белия дом, ще получат „добър урок“ за това как да вървят срещу САЩ.

Вярно е, че цената на газа расте в Америка, въпреки края на отоплителния сезон. И е много вероятно „зелените“ да настояват да се откажат от въглищата и мазута, които ще помогнат за извеждането на проекта Северен поток-2 до ниво на „беззъбие”, дори и с една линия. Освен това високата инфлация на долара и еврото, причинена от астрономическите емисии на Федералния резерв и ЕЦБ, също ще допринесе за това.

На свой ред американските санкции срещу четири кораба и свързаните с тях компании, участващи в изграждането на Северен поток-2, лишават „Фортуна” и „Академик Черски”, както и техните екипи, от доходоносни поръчки на световния пазар. Въпреки, че професионалната им репутация несъмнено се е увеличила.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа