Ще поднови ли Тръмп последния договор за ядрени оръжия с Русия?

1616
Ще поднови ли Тръмп последния договор за ядрени оръжия с Русия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Поддръжници на ключовия договор за контрол на въоръженията между САЩ и Русия засилват натиска върху администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да поднови споразумението. Това пише изданието The Hill, цитирано от агенция "Фокус".

Дали кампанията им за натиск е успешна, това е друг въпрос. Длъжностните лица заявиха, че иска да подновят договора, като включат в него Китай и да разширят неговия обхват, за да прибавят нови оръжия.

Съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън отбеляза, че „скоро“ ще започнат преговори за контрол на въоръженията с Русия. „Скоро ще започнем преговори за контрол на въоръженията и ядрения въпрос, който е, както знаете, важен за безопасността на света, за всяка страна, а не само за САЩ и Русия“, заяви О'Брайън.

Договорът "Нов СТАРТ" представлява последния голям договор, свързващ ядрените арсенали на САЩ и Русия. Споразумението, което бе договорено от администрацията на Барак Обама, ограничава броя на бойните глави. Има и ограничения за разполагане на оръжия и междуконтиненталните балистични ракети. В договора се определя и режим на проверки, които включват 18 на място всяка година. 

Споразумението изтича на 5 февруари 2021 г., но все още има надежда да бъде удължено за още пет години. Русия предложи незабавно да удължи договора без предварителни условия. Междувременно Китай отказа да се присъедини към преговорите.

Прекратяването на договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег оставя "Нов СТАРТ" единствения договор, ограничаващ ядрените оръжия на САЩ и Русия. Ако "Нов СТАРТ" изтече, ще означава, че двете най-големи ядрени сили в света за първи път от пет десетилетия няма да имат законови ограничения върху арсеналите си. 

„Независимая газета“: Тръмп е ликвидирал Сюлеймани заради неточна разузнавателна информация

Ракетните атаки върху американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към "Ислямс...

Датата на изтичане на "Нов СТАРТ" идва няколко седмици след следващата дата за встъпване в длъжност на президента, което означава, че решението за подновяването му може да бъде оставено на наследника на Тръмп, ако той бъде победен през ноември.

Но не е ясно дали новият президент ще има достатъчно време да действа. Русия заяви, че няма да чака до последната минута, за да поднови договора.

Много от републиканските съюзници на Тръмп в Конгреса, обаче, се противопоставят на договора, аргументирайки се, че той ограничава на САЩ, докато Китай не е страна по него.

Изданието припомня, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег преди оттеглянето на САЩ, но тя спазва "Нов СТАРТ". Междувременно е известно, че Китай има малка част от ядрените бойни глави, които притежават САЩ или Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка