След срещата между Лавров и Тилърсън - какво ще правят САЩ и Русия?

2396
След срещата между Лавров и Тилърсън - какво ще правят САЩ и Русия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Очакваната с голям интерес среща между Русия и САЩ в Москва трая цял ден (12 април), но като в нея в крайна сметка взе участие и руският президент Владимир Путин. Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщиха подробности за темите, които обсъдиха по време на визитата на Тилърсън в руската столица. От думите им стана ясно, че не е обсъждана скорошна среща между Тръмп и Путин, но контактите между двете най-големи държави остават на ниво.

Да открият „дразнителите в отношенията“

„Преговорите бяха обстоятелствени, откровени, обхванаха целия спектър от въпроси, които са ключови за двустранните отношения, за взаимодействието по международните дела. Потвърдихме общата насоченост към безкомпромисната борба с международния тероризъм“, заяви Лавров. Той допълни, че Москва вижда опити да се попречи на сътрудничеството между страните и да се изостри конфронтацията между тях, съобщи РИА Новости. Затова Москва и Вашингтон ще назначат специални представители, за да уточнят без емоции кои са „дразнителите в отношенията“.

„Мисля, че и в САЩ и в Русия има достатъчно здравомислещи хора, които могат да се ръководят от коренни, неконюнктурни интереси на народите, нашите страни и цялата международна общност,“ каза още Лавров.

По думите му „историята е доказала, че когато Москва и Вашингтон си сътрудничат, печелят не само нашите народи, но и целия свят.“

Инцидентът в Идлиб

Русия настоява за обективно разследване на събитията в Идлиб.

"Бих искал да подчертая стопроцентовата ни убеденост, че ако колегите ни в ООН, в Хага се опитат да избегнат това разследване, то това ще означава, че не искат да установят истината. А ние ще настояваме за това“, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Според него Москва не е видяла „никакви потвърждения,… признаци, характерни за това, че да се говори, че там е имало някакви отровни вещества.“

От своя страна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че ударът на американските сили по Идлиб е бил обоснован, като аргументира това с „фактите, с които разполагаме.“ Той допълни, че Вашингтон няма информация, която да свидетелства за съпричастност на Русия към инцидента в Идлиб.

Тилърсън отказа да говори след срещата с Лавров

Срещата между руският външен министър Сергей Лавров и Рекс Тилърсън приключи. Двамата разговаряха близо 5 часа, а сега им предстои и по...

Съдбата на Асад

„Нашата позиция е, че режимът на Асад върви към края си, те сами са виновни за това, с поведението си, войната, която продължава в продължение на няколко години“, каза Тилърсън. Той отбеляза още, че „Русия е най-близкия съюзник и може да помогне на Асад да разбере тази реалност.“

„Смятаме за много важно, че оттеглянето на Асад трябва да стане по структурен, организиран начин, за да може абсолютно всички страни да бъдат представени на масата за преговори“, допълни американският държавен секретар.

От своя страна Лавров уточни, че Русия не посочва конкретна личност, в това число и Асад. По думите му сирийците трябва да се разберат за бъдещето си сами.

Според Лавров Русия остава с устойчивото подозрение, че САЩ пазят терористите от групировката "Джабхат ан-Нусра" в Сирия, за да се опитат да свалят от власт Асад със сила.

Путин: Руско-американските отношения деградират

Работното ниво на доверие в руско-американските отношения, особено във военната сфера при администрацията на Доналд Тръмп не се е подо...

Ниско ниво на доверие

Тилърсън определи като „ниско“ настоящето ниво на доверие между Русия и САЩ. Според него Москва и Вашингтон трябва да направят всичко, за да прекратят деградацията в отношенията и да възстановят доверието.

„Споразумяхме се за създаването на работна група за разрешаването на онези въпроси, които изискват незабавно решение по стабилизиране на ситуацията,“ каза Рекс Тилърсън.

По думите му „делата на две големи ядрени държави не могат да се намират в подобно състояние.“

Обсъдихме и подходите за това по какъв начин може да подобрим връзките си… и споделихме позициите си за това по какъв начин може да се придвижваме напред днес, допълни още държавният секретар на САЩ.

Нелегално в САЩ: Живот в постоянен страх

Единайсет милиона мигранти без документи живеят в САЩ в постоянен страх от екстрадиране. Доналд Тръмп обеща да върне тези хора обратно ...

Украйна, Корея и кибербезопасността

По думите на Лавров Москва и Вашингтон са за пълното изпълнение на Минското споразумение и изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Корейския полуостров.

„Русия и САЩ обсъдиха как да намерят начини да излязат от спиралата на конфронтация на Корейския полуостров и да създадат условия за възобновяване на преговорите, каза Лавров.

Страните са засегнали и въпросите на кибербезопасността, като са се разбрали да продължат диалога по темата.

Според Лавров до момента не е предоставено нито едно доказателство за намесата на руски хакери в изборите в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа